0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Eminent god film portrætterer heksejægeren, der var Trump før Trump

Dokumentaren om den amerikanske kommunistforfølger Joseph McCarthy kaster et skrækkeligt skrålys ind over vore dages politiske samtale – eller hvad man nu skal kalde debatten for.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
NPR/DR
Foto: NPR/DR

Den republikanske senator og dommer Joseph McCarthy skabte uden skyggen af dokumentation en omfattende frygt for, at Den store fjende, som hed Ivan, ville The American Way of Life til livs.

Set og hørt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Set og hørt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Joseph McCarthy var aldrig videre glad for at forberede sig, inden han skulle tale eller gøre noget andet.

Så da han i 1950 skulle tale for en forsamling af republikanske kvinder i West Virginia, havde han ikke på forhånd bestemt sig for, hvad han egentlig ville sige.

Han valgte at tale om den omsiggribende kommunisme og den trussel, den udgjorde for det amerikanske samfund og den frie verdens idealer og livsstil.

For at understrege alvoren bag ordene viftede han med et stykke papir og sagde, at det var en liste med navnene på 205 kommunistiske agenter i den amerikanske administrations øverste lag.

Det skulle blive begyndelsen til en af de mest omfattende politiske forfølgelseskampagner i den nyere vestlige verdens historie.

Cirkusset kulminerede med de berømte høringer i Senatet, hvor de indkaldte syndere skulle svare på, om de var eller havde været medlem af det kommunistiske parti.

Og det var ikke bare tilfældige opviglere og fagforeningsmedlemmer, men ansete folk fra den kreative klasse, som alene ved at være indstævnet fik stemplet kommunistsympatisør i panden og dermed måtte se sig udelukket fra det gode – eller måske dårlige – selskab.

Og det viste sig siden, at Joseph McCarthy, som inden sin politiske karriere havde fungeret som en kontroversiel og forkætret dommer og i øvrigt ikke selv kunne stå for et nærmere eftersyn på en række områder, var aldeles uden skyggen af bevis for sine påstande om den kommunistiske infiltration i Amerika.

Men han talte med tidsånden i ryggen, fordi kommunismen havde succes i dele af verden og dermed var gået fra at være et spøgelse til en regulær magtfaktor.

Højhastighedsløgne

Det er amerikanske PBS, der står bag den to timer lange tv-film, og den er solid, informativ og underholdende i al sin skræmmende dokumentarisme.

Et antal gode historikere og andre fortæller om senatoren fra Illinois, der løj stærkere, end en Tesla kan accelerere.

Godt nok kunne han ikke vedblive med at føre folk bag lyset i længden, og derfor faldt han også. Men hans højtråbende metoder er desværre stadig gængs praksis i såvel amerikansk politik som andre steder i verden.

Herhjemme har Pia Kjærsgaard og konsorter excelleret i at fremsætte udokumenterede påstande om eksempelvis kulturpolitik eller indvandrere og vundet folkets gunst og derfor sat den politiske dagsorden. Intet nyt under solen, som både Prædikeren og C.V. Jørgensen siger det.

Man skulle ellers tro, at erindringen om en så frådende og modbydelig heksejagt kunne få menneskeheden til at tænke sig bedre om, inden de på ny hopper på en gusten limpind. Men nej.

Det ville ellers være rart, hvis en eller anden fik succes med sloganet: Gør sandheden stor igen.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce