hjernevrider. Spillets fredfyldte udseende dækker over komplekse sammenhænge, der udfordrer både spillerevner og livsanskuelse.
Foto: PR

hjernevrider. Spillets fredfyldte udseende dækker over komplekse sammenhænge, der udfordrer både spillerevner og livsanskuelse.

Spil

Kroatisk computerspil er hjernevridende underholdning

Nyt spil fra Croteams er en sublim, eksistentialistisk kraftpræstation.

Spil

Hvorfor spiller vi computerspil? Og hvad er meningen med livet? De spørgsmål var der ikke mange, der havde ventet fra kroatiske Croteam, skaberne af den eksplosive og bevidst fladpandede skydespilserie Serious Sam. Ikke desto mindre går The Talos Principle direkte i flæsket på den menneskelige eksistens fra første sekund, men samtidig er det også djævelsk godt skruet sammen fra et teknisk og underholdningsmæssigt synspunkt. Der er tale om et hjernevriderspil, der både stiller høje krav til din logiske sans og din livsanskuelse.

Spillet starter i et solbeskinnet mennesketomt landskab fyldt med mystiske ruiner, og det bliver hurtigt klart, at du selv er en androide, en menneskelignende robot. Der går ikke længe, før du bliver tiltalt af en tordnende stemme fra oven, som præsenterer sig som ’Elohim’.

Det usynlige væsen gør det klart, at du skal gennemgå en række prøvelser på din vej mod dit ultimative mål, den spirituelle oplysning. Disse består i en lang række små afgrænsede områder, hvor du skal deaktivere specielle kraftfelter og snige dig uden om mekaniske modstandere for at nå frem til ’tetrominoer’ (Tetris-blokke), der kan bruges til at komme videre i Elohims labyrint.

Tværkulturel malstrøm

Det begynder simpelt, men efterhånden lærer du mere avancerede teknikker, som involverer manipulation med prismer og lysstråler for at aktivere kontakter og endda også leg med tid og rum.

Der er måske lige lovlig mange baner, men Croteam har generelt været djævelsk gode til at skabe opgaver, som hele tiden vender op og ned på forventningerne om, hvad der er fysisk muligt. Dermed lægger spillet sig i samme kategori som Valves store klassiker, Portal.

Spillet leger med alle disse tanker inden for sine egne rammer, men det provokerer også dig derude bag skærmen og sætter spørgsmålstegn ved dine aktive valg og din egen moral, og det er det, der gør oplevelsen til noget helt specielt

The Talos Principle tager dog skridtet videre, for hvorfor skal du adlyde den tilsyneladende alvidende Elohims ord? Svaret – og nye spørgsmål – finder du blandt andet på computerterminaler, der er opstillet rundt omkring. Her afsløres fragmenter af et større mysterium, som inddrager elementer fra klassisk mytologi, videnskab, religion, filosofi og historie og blander det med moderne popkultur og en solid omgang varm, intelligent humor.

Det forventes også, at du bruger din egen baggrundsviden eller opsøger oplysninger på egen hånd. Tag for eksempel navnet ’Elohim’, som er det overordnede hebraiske navn for ’gud’ som koncept. Her kan man spekulere over, hvorfor dette navn er valgt frem for Herrens navn, ’Jahve’, og det er absolut ikke en tankerække, som mange andre spil kan prale af at fremprovokere.

Omdrejningspunktet i hele denne tværkulturelle malstrøm er ideen om bevidsthed, og hvad det vil sige at være et individ. I din androideskikkelse er du også tvunget til at fundere over, om du har en autonom intelligens eller er styret af programmering. Spillet leger med alle disse tanker inden for sine egne rammer, men det provokerer også dig derude bag skærmen og sætter spørgsmålstegn ved dine aktive valg og din egen moral, og det er det, der gør oplevelsen til noget helt specielt.

The Talos Principle demonstrerer virkelig, hvor engagerende og tankevækkende interaktiv underholdning kan være.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce