0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

'Frit Flet' formår ikke at følge med tidens rivende feministiske udvikling, mener deltager på Politikens Kunstkritikerskole Karl Emil Rosenbæk. Pr-foto.

Kunstkritikerskolen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anmeldelse fra Politikens Kunstkritikerskole: Galoperende feminisme tvinges tilbage i trav

Fællesbogen ’Frit Flet’ fik opkaldt en litteraturpris efter sig. Det tør jeg godt love, at Teater Sort/Hvids version ikke gør.

Kunstkritikerskolen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En bamsekrikke ligger afsjælet i den ene side. For- og bagtæppe skinner højrødt og teatertungt. En sort afgrund i midten af scenen tvinger skuespillerne til at småtrippe rundt i halvbuer for at komme hen til et mikrofonstativ. Det er en sparsom scenografi, der dovent insisterer på avanceret symbolgranskning.

Forlægget for forestillingen er Naja Marie Aidt, Line Knutzon og Mette Moestrups flertungede og temperamentsfulde bog ’Frit Flet’ fra 2014. Et værk, der med både vid og alvor præsenterede den danske middelklasse for tredje-bølge feminisme og hverdagsracisme.

To forhold, der med #MeToo, #Oscarssowhite og den vedvarende debat om de såkaldt krænkelsesparate har fyldt massivt i mediebilledet de mellemværende fem år.

Kunsten at skamride en succes

Den udvikling giver solid grobund for at videretænke og overskrive det litterære forlæg. Men desværre behandler Teater Sort/Hvid bogen stedmoderligt og tvinger en småt galoperende feminisme tilbage i trav.

I de seneste fem år er der taget syvmileskridt, og det kræver derfor en del mere nytænkning at følge med tiden end blot at sætte musik til lyrikken, placere en ejendommelig hest på scenen og køre stykket hjem med velkendt ironi og publikumshenvendelser.

Paradoksalt nok er et af de mest morsomme og overraskende steder derfor også en scene, hvor skuespilleren Sofie Torps rekvisit – en tomat – uforsætligt triller ned i det store hul. Så står hun der og må lettere perpleks kalde på en ny, mens hun forsøger at holde et grin tilbage.

Pludselig er der et nærvær og en oprigtighed til stede, og de næste minutter sidder jeg med blikket fæstnet til scenen. Det skælmske smil, hun sender publikums vej, og den måde hun langsomt og rutineret arbejder sig tilbage på sikker grund, forvisser mig om, at det ikke er talent og teaterevner, det skorter på.

Desto mere ærgerligt er det, at manuskriptet ikke formår at danne bro over tidens kløft, men derimod tøjler originalens tunghumoristiske vildskab og efterlader et indtørret øg på scenen.


Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden