Foto: Thomas Borberg
Nyt om mad

Schyyy... Byens hemmeligheder: Gratis champagne og private pissoirs

En ny bog om hemmelige steder i København fortæller om alt det, som det tager et helt liv at lære at kende.

Nyt om mad

Har du nogensinde prøvet at vende blikket opad foran din ejendom og opdage, at dem øverst oppe har telt på altanen?

Eller været så træt af din daglige cykelrute, at du vendte den 180 grader og opdagede en pølsevogn med to thailandske piger og en buddha bag disken på vej hjem?

Hvis ikke, skulle du måske gøre forsøget.

For selv om man tror, man kender sin by til hudløshed, kan den stadig overraske selv garvede københavnere og baggårdspumaer.

»Det kræver et helt liv at lære en by at kende«, som digteren Thomas Boberg siger.

Bog om hemmeligheder
Byen København er fuld af hemmeligheder, særheder og smuthuller, det gælder bare om at have øje for dem.

I bogen, ’Den hemmelige bog om hemmelige steder – KBH’, deler ti kunstnere gavmildt ud af deres københavnerhemmeligheder – om alt fra grillbarer og hummertricks til kirsebærtræer og private pissoirs.

I bogen kommer folk som forfatter Kirsten Hammann, filminstruktør Christoffer Boe og operasangeren Tuva Semmingsen med deres personlige københavneroplevelser.

Bor i en røv Bogens voyeurisme og nærmest barnlige undren forstærkes af, at næsten alle de interviewede er tilflyttere, heraf flere udlændinge.

Som den franske multikunstner Thierry Colonel, der står fadder til denne svada:

»Hvis dagen er uden lys, føler jeg, at jeg bor i en røv«, hvorefter han med en Paris-udvandrers stædighed leder efter lys i mørke København:

»I Magasin ser det ud som en solrig dag. Jeg vandrer fra den ene dør til den anden og tilbage igen. En lang gåtur i solen, hvor alt er smukt og rent«, anbefaler han til dage, hvor vinterdepressionen kradser. Også på Vor Frue Plads omsætter Colonel sine franske aner til københavnsk nysgerrighed:

»Gaderne minder mig om muligheden for at lave en revolution i Danmark, fordi der er brosten. Vi er i universitetsområdet, så hvis den danske ungdom vil lave en revolution, må den starte her – men jeg ser ikke noget komme i øjeblikket«.

Nyder at være indfødt
Også Kirsten Hammann tænker over det fremmede og det hjemlige på sine københavnske rundture:

»Jeg bliver så glad, når det er godt vejr. Jeg tænker: Åh, hvor er det godt for turisterne, at de er kommet i en god uge! Jeg kan godt lide at være en af de indfødte, som de spørger om noget. De kigger på mig, som jeg kigger på de lokale, når jeg selv rejser: Se, der går en indfødt kvinde med sin cykel«.

Det er især en vis skulpturel dame på Kongens Nytorv, der glæder Hammann – og nu altså også læserne: »Skulpturen er forbundet med cykelture om natten.

»Når jeg kommer cyklende hjem fra byen, så står hun der og lyser, og jeg hilser altid på hende«, fortæller hun om damen med en lysende fakkel i sin fremstrakte arm, som man kan se i begyndelsen af Gothersgade.

Hende fra 'Normalerweize'

Skuespilleren Anna Neye Poulsen, der er kendt fra satireprogrammet ’Normalerweize’ på DR 2, flyttede til København fra Nordsjælland for 20 år siden, og den generte, ensomme skolepige savnede trygheden fra provinsen.

Hendes løsning blev konditoriet i Rådhusarkaden, hvor hun tilbragte sine skoleskulkende dage, fordi:

»Der er noget fælt provinsielt over det konditori. Det lukker sig om sig selv, det er klaustrofobisk ligesom forstæderne. Underligt at tænke på, at jeg havde så travlt med at slippe ud af provinsen, og så snart jeg nåede storbyen, gemte jeg mig i en mini-provins, fordi hovedstaden var for skræmmende«. Den libanesiske kunstner og arkitekt Khaled Ramadan kom til København for 21 år siden. Han bruger det grønne Amager Fælled til at slippe væk fra byen – midt i byen. Ude på fælleden har han fundet en sø, han kalder Fiskesøen, et sted, der fungerer som oase, og hvor Khaled Ramadan har plantet mynte til at lave te og fisker i ’sin’ sø:

»Jeg kan stadig høre byen, føle, at jeg er tæt på den, men inde i mig selv er jeg meget, meget langt væk«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce