Foto: OLE STEEN
Nyt om mad

Pas på 'sunde varer' på nettet

EU forbyder sundhedsanprisninger af mad for at beskytte forbrugerne mod snyd. Men på nettet er der ingen kontrol, og her findes varerne.

Nyt om mad

Det kan lyde fristende med kosttilskud, drikkevarer eller mad, der kan kurere både overvægt, muskelsmerter og hjertekarsygdomme.

Men hvis du finder nogen af disse tilbud på internettet, bør du passe på. Det mener professor Joachim Scholderer fra forskningscentret MAPP på Handelshøjskolen, Aarhus Universitet.

EU forbyder producenter at markedsføre mad med specielt sundhedsfremmende egenskaber, med mindre det kan bevises strengt videnskabeligt. Formålet er at beskytte forbrugerne, så frygt for sygdomme ikke kan udnyttes.

Server på en tropeø

Men på nettet er det let at undgå kontrol.

»For eksempel kan man blot placere sin server på en tropisk ø, hvor reglerne er meget lempelige, og så er der ikke meget, myndighederne kan gøre«, siger Joachim Scholderer, der påpeger, at forbrugerne ofte bliver vildledt og ført bag lyset.

Der findes dog også reelle såkaldte funktionelle fødevarer og lødige kosttilskud som for eksempel Omega-3 til salg på nettet, og det er fornuftigt nok, mener professoren.

»De fleste funktionelle fødevarer er nicheprodukter, og derfor skal markedet være stort, før man vil bruge energi og penge på at markedsføre det. Af den grund findes der ikke mange produkter i supermarkederne i Danmark«, påpeger Joachim Scholderer.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce