Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Halvdelen af danskerne vil forbyde hvidt brød i fastfood. Arkivfoto.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere: Forbyd hvidt brød i fastfood

Knap halvdelen af danskerne vil forbyde hvidt brød i fastfoodprodukter, viser ny meningsmåling.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det skal være slut med lyst brød i hotdogs, pizzaer og burgere.

Det mener næsten halvdelen af danskerne. De er klar til at forbyde næringsfattigt hvidt brød i den i forvejen usunde junkfood.

Det viser en meningsmåling fra analyseinstituttet AC Nielsen, hvor 48 procent støtter et krav om, at fastfood-brød fremover skal bestå af mindst 50 procent fuldkorn, skriver metroXpress.

Fuldkorn forebygger livsstilssygdomme »Det er en holdning, som vi deler. Vi spiser markant mindre fuldkorn i dag, end vi gjorde tidligere, og det er et stort sundhedsproblem, fordi kornet forebygger nogle af de helt store livsstilssygdomme. Derfor skal vi sørge for, at fuldkorn er tilgængeligt der, hvor folk spiser deres brød«, siger Regitze Siggaard til metroXpress.

Hun leder en kampagne, der fra i dag og to år frem skal lære danskerne at spise fuldkorn igen. Bag kampagnen står det såkaldte Fuldkornspartnerskab, der har bestilt den omtalte meningsmåling.

Håb om støtte til branchekrav
Partnerskabet består foruden myndigheder og interesseorganisationer af en lang række producenter og forhandlere af fødevarer, og Regitze Siggaard håber, at de vil støtte et branchekrav om fuldkorn i fastfoodbrød. En forhåbning, der deles af Venstres fødevareordfører, Tina Nedergaard.

»Det her er ikke et område, vi kan eller vil lovgive på, og derfor er det meget positivt, hvis branchen selv går ind og tager initiativ til at levere nogle sundere produkter. Så er chancen for, at reglerne bliver overholdt, også meget større«, siger hun til metroXpress.

Fuldkorn gør ikke fastfood sundt

I fuldkorn bevares kernernes skaller og kim, som indeholder langt størstedelen af kornets vitaminer og mineraler. Det gør det langt sundere end såkaldt raffineret korn, som bruges i hvidt brød.

Derfor støttes den nye kampagne også af kosteksperter, som dog advarer om, at fuldkornsbrød langtfra er nok til at gøre burgere, pizzaer og hotdogs sunde.

»Det er et lille skridt på vejen, men man burde gå længere og også få gjort noget ved sukkeret og al den skadelige fedt. Hvis vi bliver ved med at proppe os med det, bliver vi kun federe og sygere«, siger Frede Bräuner, der er kostekspert med speciale i børn og unges madvaner, til metroXpress.

AC Nielsens undersøgelse bygger på 955 personers holdning til fuldkorn. Af dem stiller 48 procent sig positive over for et krav om, at fastfood-brød skal bestå af mindst 50 procent fuldkorn. 24 procent stiller sig negativt, mens resten enten er neutrale eller ikke har besluttet sig.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden