Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JONATHAN BJERG MØLLER
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Danskerne skal skrue ned for forbruget af vin og øl, hvis de vil undgå ubehagelige sygdomme, mener Sundhedsstyrelsen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk alkoholgrænse på vej ned

Sundhedsstyrelsen vil revidere den ugentlige genstandsgrænse på 14 for kvinder og 21 for mænd.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fleste kender Sundhedsstyrelsens anbefalinger om det maksimale alhokolforbrug: Højst 14 genstande om ugen til kvinder og 21 til mænd.

Alligevel drikker omkring 450.000 danskere mere end det, viste undersøgelsen 'Danskernes alkoholvaner 2008'.

Nu er genstandsgrænsen formentlig på vej længere ned. Sundhedsstyrelsen arbejder i øjeblikket på en revision af anbefalingen, når det gælder alkohol.

Gode undskyldninger for rødvinen Om den ender på niveau med Norge og Sverige, der siger højst 6 ugentlige genstande til kvinder og 12 til mænd, er uvist.

»Der er endnu ingen afklaring, men vi debatterer alt under ét«, siger Kit Broholm, der er specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

I den danske befolkning trives en sejlivet myte om, at rødvin er godt for hjertet. Men det gælder formentlig kun for få mennesker med åreforkalkning i hjertet - og så er det små mængder alkohol, der er tale om.

Alkohol kan give brystkræft
Derimod er sammenhængen mellem for eksempel udvikling af brystkræft og alkoholforbrug veldokumenteret - og forårsager omkring 580 årlige tilfælde i Danmark.

»Så der er ingen tvivl om, at det skal overvejes, om det er relevant at forebygge hjertesygdom med alkohol, der er kræftfremkaldende, i stedet for med kost og motion«, siger Kit Broholm.

Kvinder mest sårbare
En ny anbefaling kan også munde ud i en øvre grænse for det daglige indtag. Den model bruges blandt andet i England, hvor kvinder rådes til at nøjes med højst 1,5 genstand, og mænd højst 2.

Når Sundhedsstyrelsen er klar med sin nye anbefaling, vil mænd sandsynligvis stadig 'have lov' til at drikke mere end kvinder.

»Vi har altid vidst, at kvinder er mere sårbare over for alkohol. Det hænger sammen med fordelingen af fedt og vand i kroppen«, siger Kit Broholm.

Gravide: Ingen alkohol overhovedet

Af samme grund har Kræftens Bekæmpelse foreslået, at kvindernes kvote skal halveres fra de nuværende 14 ugentlige genstande til 7.

Sundhedsstyrelsen har allerede justeret sin anbefaling til gravide kvinder.

Hvor det tidligere lød, at kvinden så vidt muligt skulle undgå alkohol, og maksimalt drikke én genstand dagligt, dog ikke hver dag - hedder rådet i dag total afholdenhed, også mens kvinden planlægger graviditet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden