Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alkoholgrænse bygger på regnefejl

I 1990 kopierede Sundhedsstyrelsen en engelsk genstandsgrænse-kampagne, men der er langt mere alkohol i en dansk genstand end i en engelsk.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis en dansk viking drikker 20 genstande og en engelsk viking drikker samme antal, går danskeren sandsynligvis først under bordet.

Der er nemlig 50 procent mere alkohol i en dansk genstand end i en engelsk, skriver 24timer. Alligevel oversatte Sundhedsstyrelsen i 1990 en engelsk alkohol-kampagne direkte til dansk - den såkaldte Uge 40 Kampagne.

Det var altså englænderne, der satte 14 og 21 som de anbefalede genstandsgrænser for, hvor meget alkohol kvinder og mænd maksimalt bør drikke om ugen. Men en engelsk genstand er lig med 8 gram ren alkohol. I Danmark er det 12 gram.

Engelsk kampagne kopieret råt for usødet Morten Grønbæk er professor på Center for Alkoholforskning på Statens Institut for Folkesundhed. Han har været med til at revidere Uge 40 Kampagnen.

»Det, der skete tilbage i 1990, var, at de råt for usødet kopierede den engelske genstandsgrænsekampagne, og de brugte samme koncept og modeller. Når man ser på det med de 14 og 21 genstande i bagklogskabens lys, så virker det tosset,« fortæller han.

Grænserne er stadig aktuelle

Da Sundhedsstyrelsen blev opmærksom på fejlen, spurgte den eksperterne, om kampagnen stadig holdt vand.

»Flere eksperter mente, at vi kunne holde fast i de genstandsgrænser. Det er en meget grov tommelfingerregel, det med 14 og 21. Hvert menneske er jo meget forskellig i forhold til, hvordan kroppen tåler alkohol,« siger Kit Broholm.

Hun bakkes op af Morten Grønbæk.

»Ud fra et videnskabeligt synspunkt, og når man kigger på den overordnede syge- og dødelighed, er det fornuftigt at have de grænser.«

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden