0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

»Det har været sjovt at eksperimentere grønt«

Spinat-æggestand på morgenbordet, æble-rødbedejuice som eftermiddagsdrik og råstegt pastinak til aftensmad. Lørdagsliv har besøgt en familie, der i en måned skulle spise grønt til alle måltider.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Almindeligvis lever familien Rostgaard Tiensuu »rimelig sundt«, men de er ikke oppe at ringe med hensyn til grøntsager, for som husholdningens drivkraft Jane siger:

»På hverdage kommer vi tit halsende hjem fra arbejde, og nogle gange så gider jeg s.. ikke lige at skære salaten. Men jeg vil gerne have, vi får mere grønt«.

LÆS ARTIKEL

Dermed var motivationen til at blive testfamilie i forbindelse med kampagnen ’Vild med grønt’ på plads, og da de øvrige familiemedlemmers velvilje var sikret, var det bare at gå i krig med opgaven: Server grøntsager til alle små og store måltider og vær åben over for at prøve noget nyt.

Dejlig forandring
Familiens madpakker var på forhånd ret grønt udstyret med f.eks. gulerødder, cherrytomater, rød peber og agurk, så mellemmåltidet efter skole blev programpunkt nummer et. De første dage gik det lidt med hiv og sving, men sidst på ugen var der god afsætning i stykkerne af rå gulerod, blomkål, agurk, rød og gul peber samt agurk – knap så meget i fennikel og selleri.

»Glemte jeg det, kunne Smilla på 6 år komme og spørge, om jeg ville skrælle en gulerod til hende. Om aftenen blev resterne sat på bordet, men vi voksne har også øvet os på at lave flere grøntsager til aftensmaden. Typisk i form af råkost, en salat, noget hurtigt i ovnen eller råstegte skiver af pastinak og rødbede vendt i olie. Personlig synes jeg, det har været dejligt«.

Et flop og et pletskud
At få grøntsager med i morgenmaden har klart været familiens største udfordring.

»Vi har eksperimenteret lidt, for rå grøntsager virker ikke rigtig hos os. Der er blevet spist lidt rød peber til bollen med ost, men børnene vil helst have deres havregryn med mandler og rosiner, og dér passer gulerod altså ikke ind«, fortæller Jane Rostgaard Tiensuu.

En undtagelse har der dog været, og det var, da hun fandt på at lave en æggestand med spinat. Det er børnene helt vilde med. Eventuelle rester fungerer som lækkerbisken i madpakken. Alligevel konkluderer hun efter testperiodens ophør, at det er slut med morgenmadsgrøntsager.

Ingen grøntsager til morgenmad
»Det er for besværligt i forhold til vores morgenrutiner. Jeg kunne selvfølgelig vælge at forberede grøntsagerne om aftenen, men afsætningen er så lille, at udbyttet ikke står mål med indsatsen«.

Men der er andet, som familien uden tvivl vil fortsætte med, selv om testperioden er slut. Efter et par uger blev de rå eftermiddagssnacks erstattet af safter fra familiens juicepresser, og det har været en megasucces.

»Jeg er blevet meget inspireret af bogen ’Juice – det flydende guld ’, som jeg fandt i Kvickly. Det er rigtig skægt, dels fordi børnene selv kan lave det, dels fordi man kan eksperimentere med alverdens sammensætninger. Normalt er mine børn ikke vilde med rødbeder, men når smagen mikses med æble, synes de, det smager godt«.

Det lange, seje træk
Jane Rostgaard Tienssu er positivt overrasket over projektet. Børnene har været mere nysgerrige og villige til at smage på grøntsager, end hun havde forestillet sig, og de har fundet ud af, at flere end ventet smager fint. Hun har selv fundet det ukompliceret at tænke en uge frem, når der skulle købes grøntsager ind, og det har været sjovt at eksperimentere.

»Jeg er mere kreativ i forhold til grøntsagerne end før – hvilke skal vi bruge, og hvordan de tilberedes, og juicerne er bare en stor succes. I løbet af perioden kom vi nok til at spise cirka 50 procent mere grønt end tidligere, og efterfølgende ligger det nok 20-25 procent højere end udgangspunktet, fordi vi holder fast i juicen og får mere grønt i madpakken og til aftensmad«.

Svært med rutinen
Hvis noget er kommet negativt bag på denne testfamilies teamleder, er det, at det tager så lang tid at grundfæste nye vaner.

»Det allersværeste er at få grøntsagerne ind som en rutine, så det bliver lige så naturligt at klargøre dem som at koge ris. Jeg kan godt mangle ideer til, hvordan nye og flere grøntsager kan indgå i hverdagskosten, men nu ved jeg, at det kan lade sig gøre. Desu