Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
KOJI SASAHARA/AP
Foto: KOJI SASAHARA/AP

Fiskens følgesvend. Skal der sherry til sushien, anbefaler Henrik Steen Andersen fino og manzanilla, som begge er lyse, friske og tørre vine med omkring 15 procent alkohol.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sherry er perfekt til sushi og sojasovs

Sherry matcher det japanske køkkens stærke, syrligt-søde og salte smagsvariationer.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vælg en lys til fisk og skaldyr og en mørk til de varme retter.

Japansk mad og kultur boomer fuldstændig for tiden. Manga, Naruto, Pokémon, sushi – alle er dus med de lidt nørdede japanske begreber. Og teenagebørnene går til weekend-døgnseancer, hvor de klæder sig ud som japanske tegneseriefigurer.

Glemte jeg at skrive, at Tokyo er den by i verden, som kan smykke sig med flest Michelinstjerner?

Og hvad drikker man så til den japanske mad? Nogle vil sikkert mene, at jeg har fået kuller, når jeg vælger at promovere sherry til japansk mad. Men det er faktisk et godt bud på drikkevarer til et køkken, der ikke er helt let at finde den rette drik til.

Hvis man insisterer på mere konventionelle drikkevarer, er der nogle bud i boksen andetsteds på siden.

Japansk mad er salt og gæret Traditionel japansk mad rummer i reglen ingredienser, som ikke gør maden umiddelbart egnet til de normale valg af drikkevarer, vi omgiver os med.

Hvor flere af de andre asiatiske køkkener arbejder med enten hotte eller syrligt-søde sammensætninger, er det japanske mere salt og rummer ofte gærede ingredienser. Og så er fisk og skaldyr i højsædet.

Tager vi sushi, er risen let syrlig-sød-salt, wasabien lidt hot og tilbehøret hot-syrligt som ingefæren og salt-gæret som sojasovsen. Ikke det letteste at finde drikkevarer til.

Hvad der skal til, er en drik med pænt høj alkohol, tørhed, en vis friskhed, men ikke egentlige frugtige elementer, da de risikerer at bukke under for madens angreb på smagsløgene.

LÆS ARTIKEL

Jeg har flere gange lavet sammenligning mellem øl, sake, fino sherry, hvidvin – både tør og let sødlig-tør – og forskellige mousserende vine. Der var ingen katastrofer mellem, men det bedste match har typisk været fino-sherryen.

Denne lyse, friske, knastørre vin med omkring 15 procent alkohol har toner af kalk, friske mandler, gær, samt græssede og urtede nuancer. Manzanilla er samme stil, og disse vine er næsten ideelle til de små rishapsere.

Men såmænd også rigtig mange retter baseret på fisk og skaldyr – der skal meget til at slå den intense fino og manzanilla ned.

Mørk sherry til det varme
Bevæger vi os over i det varme japanske køkken findes det i mange udgaver og grader af intensitet og dybde. Men mange retter serveres med sojasovs, der giver en dyb, krydret, næsten kaffeagtig karakter.

Mange konventionelle vine fungerer dårligt med soja, og man skal søge at finde en vin, der har lidt af samme toner i aromaerne.

Det har netop de mørke sherryer. De har – i de gode udgaver – ligget længe på fad i det komplicerede solera-system, der rummer en blanding af meget gammel vin i bunden, hvorfra der tappes, og lidt friskere vin fra de øverste lag af fade – som samlet giver den unikke oplevelse af forfald og friskhed.

LÆS ARTIKEL

Vinene er let til markant oxiderede, holder mere alkohol end fino, omkring 20 procent, og har duft i retning af kaffe, gammelt træ, syltede valnødder, ristede mandler/nødder/kerner og chokolade.

De er også knastørre i de seriøse udgaver, hvilket giver en meget speciel og spændende blanding af noget rigt og komplekst med et marginalt sødmefuldt indtryk og så den grundlæggende tørhed. Og syre, som man ofte finder i hedvine, som har ligget længe på fad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I stigende farvedybde og intensitet i nuancerne hedder typerne blandt de oxiderede sherryer: amontillado, palo cortado og oloroso.

Netop aromaerne i disse sherryer trækker fint mod duften og smagen af soja, og disse vine passer faktisk smukt til mange retter fra det varme japanske køkken – især baseret på kød og fjerkræ. Da meget japansk mad er delikat – ikke alene at skue, men også at spise – vil de lysere typer som amontillado og palo cortado normalt være de bedste.

God kvalitet for 100 kr.

Juuls Vinhandel har et godt udvalg af sherry. Allerede fra den billigste serie, Valdivia, som ligger omkring 100 kroner for en flaske, får man forbløffende god kvalitet til prisen.

Ofte er sherryer i dette prisleje ikke helt rene, men det er disse. Man får dog betydeligt mere vin i glasset, hvis man går til næste serie, som hedder Sacromonte og koster omkring 200 kroner per flaske. Når disse to serier smages over for hinanden, er man ikke i tvivl om, at kompleksiteten og renheden øges betydeligt, når prisen fordobles. Og bemærk lige, at de lyse sherryer – fino og manzanilla – sjældent koster meget mere end 100 kroner.

Det er de oxidativt fremstillede, som koster kassen. Sherryer fra den lille topproducent Tradición koster netop kassen – mellem 500 og 600 kroner – men det er også vin i verdensklasse. Få vine rummer den kompleksitet og nuancerigdom, som disse vine har opnået gennem adskillige årtier i soleraen.

Læs mere om sherryerne på www.juuls.dk.

NYHEDSBREVtjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden