Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Japansk smag. Her ses rødfisk med wasabi og sojasaouce - en smag, du kender fra sushi.
Foto: Columbus Leth

Japansk smag. Her ses rødfisk med wasabi og sojasaouce - en smag, du kender fra sushi.

Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lav Tina Scheftelowitz' japanske menu

Du kan selv lave enkel, japansk mad med en smag, der er helt sin egen.

Temaer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg kom egentlig til Japan første gang ved lidt af et tilfælde.

Det var for otte år siden, da Amokka iværksatte en eksport. Rejsen var en øjenåbner rent kulinarisk, for jeg har aldrig fået så god mad i mit liv.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og få en lækker velkomstgaveJeg har spist sushi og andre japanske retter som sukiyaki og tempura på restauranter i København. Men i Tokyo oplevede jeg, hvor mangfoldigt det japanske køkken er, hvor raffineret og smukt retterne blev præsenteret.

Åleyngel og japansk fondue
Jeg spiste åleyngel i den tro at det var glasnudler og drak den fineste sake på en topfiskerestaurant, fik obento-boks med lækre frokostretter, spiste småretter på en trendy restaurant i den pulserende bydel Shibuya, og smagte grillede teriyakiål på en simpel frokostrestaurant, hvor ålene svømmede i plastikposer på gulvet.

One pot cooking, japansk fondue, blev serveret i en restaurant på 6. sal i en skyskraber, hvor mindst 20 tjenere og kokke hilste på vej ind og ud. Jeg slubrede nudler på en ydmyg nudelbar med min japanske guide for en dag.

Jeg tør næsten ikke skrive, at jeg kun var der i fire dage!

LÆS ARTIKEL

Mit hjerte og min mave var solgt. Derfor tog jeg endnu en tur til Japan med min familie for nogle år siden med de gastronomiske briller på. Blandt meget andet blev familien trukket rundt til farme med wagyu (kvæget bag kobe-kød), jeg var på nudel- og misofabrik, og vi spiste en perlerække af eminente måltider.

Vi spiste ydmygt og fint, mest det første. Ofte på mørke og hyggelige smårestauranter. Meget få måltider var decideret dårlige, alle sanser blev stimuleret, det visuelle var et stringent festfyrværkeri. Jeg var igen dybt imponeret.

Gendigtning og forenkling

Det har givet mig lyst til at servere det japanske køkken på et fad for danskerne. Men for ikke at få nogen på nakken vil jeg pointere, at opskrifterne her er langt fra det originale japanske køkken. Det er min gendigtning og forenkling af et af verdens mest velsmagende køkkener.

Det japanske køkken er endnu ikke slået igennem herhjemme som for eksempel det thailandske. Det tror jeg godt, det kan. Men man må se stort på alle de mange processer i det traditionelle køkken. Ifølge japanske kokke er der én og kun én måde at gøre tingene på: Du koger risene, skærer fisk, kød og grøntsager og tilbereder dem på én bestemt måde. Det at forberede mad er udviklet på basis af zenbuddhismen, hvor formen er lige så vigtig, eller vigtigere, end resultatet.

LÆS ARTIKEL Men nogle gange skal Rom bygges på én dag, så jeg har udviklet mit eget japanskinspirerede køkken med udvalgte ingredienser. Dette enkle køkken vil jeg gerne formidle.

Vise, hvordan man med få særlige ingredienser kan få helt nye smage frem, som du måske kender fra japanske restauranter og sushibarer – men ikke lige ved, hvordan du frembringer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden