Mange forbrugere bliver i tvivl om hvilke kostråd, de skal lytte til. Derfor bestemmer mavefornemmelsen, når de handler ind
Foto: NIELS CHRISTENSEN (arkiv)

Mange forbrugere bliver i tvivl om hvilke kostråd, de skal lytte til. Derfor bestemmer mavefornemmelsen, når de handler ind

Nyt om mad

Maven bestemmer vores indkøb

Modstridende historier i medierne gør forbrugerne skeptiske over for kostråd.

Nyt om mad

Når vi hiver varer op af køledisken er det mavefornemmelser, som styrer udfaldet, og ikke kostråd eller mediernes skriverier.

Det er forbrugernes skepsis over for reklamer, officielle kostråd og modstridende historier i medierne, som får dem til at følge mavefornemmelsen, mener Dorthe Brogaard Kristensen fra Institut for Markeking og Management på Syddansk Universitet.

Det skriver 24timer.

»Det giver en fornemmelse af, at kostrådene skifter hele tiden, og det gør forbruger skeptiske«, siger hun over for 24timer

Indkøb med maven Den skepsis gør samtidig forbrugerne forvirrede, fortæller Dorthe Brogaard Kristensen, som har forsket i danskernes spisevaner gennem de seneste år.

LÆS ARTIKLEN

Hun havde eksempelvis fulgt en kvinde i mange år, som havde købt light-produkter, men efter at kvinden havde læst, at light-produkter var kræftfremkaldende, vidste hun ikke, hvad hun nu skulle købe.

»Mange forbrugere føler sig magtesløse og sårbare. De får et kunstigt forhold til mad og begynder at vurdere de enkelte fødevarer uden at have forudsætningerne for det. Det bliver mavefornemmelsen, der styrer«, siger hun til 24timer.

Som i gamle dage

Trods tvivlen ude i butikkerne, har de officielle kostråd ikke ændret sig synderligt, påpeger Arne Astrup, professor dr.med. på Institut for Human Ernæring på Købehavns Universitet.

LÆS OGSÅ

Han er enig med Dorthe Brogaard Kristensen i, at de modstridende historier i medierne gør forbrugerne forvirrede.

»Fra 1992 til 2008 havde vi Ernæringsrådet, som skar igennem, når sådan nogle historier kom frem. Jeg tror, at folk i dag har svært ved at skelne mellem, hvad der er officielle, velunderbyggede kostråd, og hvad der er råd om kost fra alle mulige forskellige kilder,« siger han over for 24timer og beklager, at Ernæringsrådet, som han i en årrække var formand for, blev nedlagt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden