Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Indkøb. Vi fik lov at låne familien Friis' kvittering for at kunne regne ud, hvad det ville have kostet, hvis ægteparret havde ventet til i morgen lørdag med indkøbene.
Foto: PETER MYDSKE

Indkøb. Vi fik lov at låne familien Friis' kvittering for at kunne regne ud, hvad det ville have kostet, hvis ægteparret havde ventet til i morgen lørdag med indkøbene.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

John og Betina: »Fedtafgift er nok bare en måde at få penge ud af os«

Den nye fedtskat får en hård medfart af ægteparret Friis, som vi mødte i Bilka.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved indgangen til Bilka møder vi ægteparret Friis. Humøret er højt, for malermester John Friis har fri i dag og starter dagen med at handle med konen Betina Friis.

Budskabet om fedtafgiften fra 1. oktober på alle varer med over 2,3 procent mættet fedt er nået ud, og det var taleemnet allerede i bilen på vej fra Sydhavn ind til shoppingcenteret Fields i Ørestad.

Fedtafgiften ryger ind som blot endnu en af dagens vejrtrækninger - trods svære tider for den danske families indkomst.

»Vi forbrugere bliver jo hele tiden snydt til at betale mere til statskassen. Fedtafgiften er bare endnu en måde at få penge ud af os. Alting stiger i pris, men det er kun os, der skal betale. De kunne lige så godt sætte en afgiftsbøsse op ved indgangen til Bilka, og så kunne vi alle smide penge ned i den. Det her handler ikke om sundhed«, siger John Friis.

Regler ændrer ingenting I butikken er det fortrinsvis fru Friis, som står for at se på den lille medbragte indkøbsseddel og følge planen for fødevarerne til hjemmet. John Friis trækker indkøbsvognen rundt.

LÆS ARTIKEL

Sunde varer står ikke specifikt på huskesedlen, og frugt såvel som slik bliver hældt i vognen.

»Vi køber det, vi altid har gjort, og det kan en fedtafgift ikke lave om på. John kan lide dansk sukker, fordi det er mere krystalklart end tysk, så bare fordi de sætter prisen op eller laver flere regler, ændrer det ikke på vores indkøbsvaner. Vi køber det, vi altid har gjort, men jeg passer da på, at det ikke bliver for voldsomt«, siger Betina Friis.

19 Prince, tak
Begge er de rygere og bruger cigaretterne som et eksempel på, hvordan forbrugeren bliver snydt.

»Jeg beder stadig om 20 Prince, når jeg køber cigaretter. Jeg ved jo godt, at der kun er 19 stykker i, men det glemmer vi jo hurtigt«, tilføjer hun.

Fra lørdag bliver det dyrere for forbrugerne at købe smør, ost, kød, olivenolie og andre fødevarer med en mættet fedtprocent på over 2,3.

LÆS MERE

Da John og Betina Friis' tre børn boede hjemme, var husholdningsbudgettet selvsagt noget højere. Nu bliver der kun handlet til få dage ad gangen, medmindre det er den faste gang om måneden, hvor familien samles over weekenden. Så koster et indkøb mindst 1.500 kroner.

Derfor kunne dagens kvittering på 707 kroner sagtens være blevet med en højere pris, end de 10,96 kroner ekstra det ville koste at købe varerne lørdag.

Staten gør det hele tiden
Ægteparret Friis har til denne weekend besluttet ikke at spise varm mad, og derfor er der kun pålæg og ikke noget kød i den blå indkøbsvogn.

»I dag køber vi kun ind til os to, men når børnene kommer forbi, er indkøbsvognen mindst tre gange så fyldt. Og så ville den have fået hele armen med masser af varer med fedt i. Det ville gøre vores tur til Bilka dyrere, men vi ændrer ikke på vores vaner, fordi de sætter prisen op. Det gør staten jo hele tiden med alting«, siger John Friis.

Udgift på udgift
Fedtafgiften kommer som kun ét element i den dyrere tilværelse for ægteparret.

I starten af året tabte John og Betina Friis penge på Amagerbankens krak. Som malermester skal John Friis betale renovationsafgift på 13.300 kroner årligt til genbrugspladsen, mod de 6.000 kroner han betalte sidste år.

Og det er ifølge ham selv vel at mærke en afgift, han ikke har behov for, fordi han bruger alle sine brændbare materialer hver gang.

Oven i renovationsafgiften skal John Friis betale en ekstraudgift i form af miljøafgift på alt materialet på 3,9 procent.

Huslejen for ægteparret stiger 9,7 procent til januar. Dertil kommer den årlige stigning for forsikringerne, og i morgen kommer altså så fedtafgiften, der har til formål at få borgerne til at købe de sundere varer.

LÆS MERE

»Nu sætter de prisen op, men så går der to uger eller lidt mere, og så har folk glemt alt om prisstigningerne. Det er sådan noget, staten gør. Lige nu går vi og venter på at få lov til at betale 10.000 kroner om året til betalingsringen«, siger John Friis og giver et indblik i hverdagen som maler:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I forvejen er der i øjeblikket slåskamp om arbejdet. Det er jo ikke kun staten, der presser os. Jeg skal tjene 50.000 ekstra før skat for at betale alle de ekstra udgifter, og det er i konkurrence med polakkere, tyskere og andre, der ikke har en mindstepris. Selvfølgelig får de jobbene, når de er billigere end os«, tilføjer malermesteren.

Fedtafgiften kommer for sent

Selv er John Friis blevet nødt til at spørge sin kolleger om arbejde for at være beskæftiget i den økonomisk svære tid.

Efter rundturen i Bilka stiller vi os over til informationskranken, mens vi venter på at få en kopi af kvitteringen, der ikke kom ud på grund af et nedbrud i kassen.

LÆS ARTIKEL

Ventetiden bruger John Friis til at reflektere over tidspunktet for fedtafgiften.

»Hvorfor kom alle de her afgifter ikke dengang for tre, fire år siden, da der var arbejde til os alle sammen?«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden