Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: JONATHAN BJERG MØLLER
Nyt om mad

top ti Guide: Hits fra det etniske køkken

De etniske gryder buldrer i hele København. iBYENs madanmelder Helle Brønnum Carlsen guider til de bedste asiatiske restauranter.

Nyt om mad

Jeg elsker Asien. Over en bred kam. Og jeg elsker først og fremmest områdets mangfoldighed i køkkenregionerne. Findes der en verdensdel, der kan noget i nærmest hvert eneste land, lille som stort, på deres helt egen måde, så er det Asien.

Det er da heldigvis også Asien, der præger det etniske udbud af restauranter herhjemme, men ak, det er kun en svag afglans af de stolte køkkentraditioner fra de fjerne gryder, vi kan møde.

Og dog, for nogle få skiller sig ud fra strømmen af billig halvfabrikata, og de bedste udgør årets top ti – i vilkårlig rækkefølge – inden for de etniske (ikke europæiske) restauranter i den danske hovedstad.

KINA

Tea Restaurant

Med Hebei som det nordlige afsæt er denne perle af et pænt indrettet kinesisk spisested noget af det bedste, man kan finde i København, hvis man er til peking-and med blommesovs, tynde pandekager, strimlet salt andekød, agurker og forårsløg eller farseret lotusblomst.

Det er også på Tea, man kan få de lidt dejtunge (for det er det nordlige køkken), men helt vidunderlige dumplings med fars af rejer og kød. De fås stort set ikke andre steder i landet – og slet ikke i den kvalitet.

Restauranten er et familieforetagende, og har gæsten særlige ønsker À la grøntsagen morning glory (dao miao på kinesisk), kan han/hun være heldig at få del i den beholdning, familien har indkøbt til eget forbrug, og føle sig lidt ført tilbage til kejserrigets nordlige herlighed. Prisniveauet er billigt: Man kan trille derfra for 200 kr.

Tea Restaurant, Helgolandsgade 2, 1653 København V. Tlf. 33 24 58 58

Læs også anmeldelsen:

Royal Garden

I den stik modsatte ende af dette fantastiske land finder vi Canton-køkkenet, som er præget af de sursøde og gode dyppelser, en særlig crispy and og sprøde grøntsager.

Men Canton-køkkenet er først og fremmest kendt herhjemme for deres helt fantastiske dim sum. Dim sum er en morgen/frokost-spise, der er dampede, kogte, stegte, friterede dejpakker med fisk, kød eller grøntfyld.

Dette udsøgte småretskøkken er kun repræsenteret ganske få steder i København; det ypperste af dem er Royal Garden, hvor der udbydes over 50 dim sum i mangfoldige versioner. Særlig interessante er dem med fyld af tarorod, kinesisk purløg eller med dyppelse af den særlige ingefær-chili-eddike-soja blanding, som burde komme med alle dim sum alle steder.

Royal Garden er næsten urimelig billig, og er man nogle stykker, er det oplagt at bestille to-tre serveringer dim sum til hver og så fylde sig med forretter. Det vil næppe overstige 150 kr. uden drikkevarer.

, Dronningens Tværgade 30, 1302 København K. Tlf. 33 15 16 07

VIETNAM

Restaurant Saigon

Dette vietnamesiske topklasse-spisested noget af det bedste, man kan finde. Her er uddannede kokke fra Vietnam, og med den nedarvede franske respekt for kokke siger det ikke så lidt.

Her fås Cha cá, der er det ægte vietnamesiske fiskefolkekøkken i fineste fortolkning, de basale Pho (udtales føøøø), der er supper med alt, hvad man skal have for at blive mæt, og her er alle former for rå og stegte risdejruller.

Hvis man kigger lidt mere over skulderen på kokken, kan man få fornemmere retter med stegte rejer, sprøde rispandekager og naturligvis masser af grøntsager. Stedet viser for alvor sin suveræne stil i dressinger, sovser og dyppelser, hvor alt er hjemmelavet. Priserne overstiger sjældent 150 kr. per person.

, Retortvej 56-58, 2500 Valby. Tlf. 36 17 46 77

Læs også anmeldelsen:


Restaurant Hanoi

Med en turbulent historie – flugt fra Hanoi i 1978 via diverse mellemlande for så at ende først i provinsen og senere Østerbro – kan ejerne af Hanoi i både ord og en veloverleveret tradition gengive historien om et køkken, der ikke har ladet sig knægte af omskiftelighed.

Ud over de traditionelle ruller i kolde og varme versioner, hvor man kan glæde sig over den kraftige smag af mynte og hellig basilikum, så er her lotusstilksalater. Vietnam er stedet for salater i Asien, og da man ikke i Danmark kan være sikker på leverancen af bananblomst eller grøn papaya, er lotusstilk-salat et godt bud på disse friske og let parfumerede skønne retter. Hjertet banker stadig for hjemlandet, og der er stor respekt om de råvarer, man kan skaffe derfra – såsom krydrede svinepølser af egen import.

Restaurant Hanoi, Classensgade 5, 2100 København Ø. Tlf. 35 42 63 50

Læs også anmeldelsen:


THAILAND

Khun Yuk Oriental

Under flere års ophold i Frankrig har køkkenchefen (af samme navn som stedet) tilegnet sig en ypperlig evne til at fortolke det mest ophøjede i thaikøkkenet.

Alle retter er smagsmæssigt varierede inden for krydringens mildhed og styrke. Muslinger med citrongræs er et fint eksempel på det thailandske køkkens alliance med det europæiske. Karryblade, citrongræs og lime er de friske indslag i måltidet og karakteristisk for det royale køkken i Thailand.

Det er det lette køkken, hvor velsmag og velbefindende går hånd i hånd, og service, vinudvalg og stemning gør et besøg til noget ekstra, uden at man skal erlægge formuer. Da kvaliteten i håndværk, service og råvarer er helt i top, er det naturligt, at man finder et lidt højere prisniveau og skal regne med ca. 500 kr. per person for en middag med flere retter og et glas vin eller en øl.

Khun Tuk Oriental, Baron Boltens Gård, Store Kongensgade 9, 1123 København K. Tlf. 33 32 30 50

Kiin Kiin

Dette er en nytænkning inden for begrebet etniske restauranter. Med Khun Yuk som forbillede er Kiin Kiin intet mindre end et topstjernet spisested, der serverer dyre menuer med vine til, men alt med thailandsk tilsnit.

Det kræver sin forståelse at kunne fortolke og nyde dette. Tror man, at man finder et mere klassisk stjernested, bliver man måske overrasket, for maden er stadig thailandsk i sin grundvold.

Udsøgt, men asiatisk. Folkene bag er erfarne kokke og tjenere med restaurantchef Henrik Yde-Andersen (tidligere The Paul) som anfører. Her rejses østen for solen og vesten for månen og med stilfuld effekt på 1. klasse. En menu med seks retter og vine til gøres ikke for under 1.000-1.100 kr. per person.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

, Guldbergsgade 21, 2200 København N. Tlf. 35 35 75 55

Læs også anmeldelsen:

JAPAN

Ebisu

Med Jens Rahbek som grundtegner af stedet er det kommet fra start med en meget fin og alsidig japansk profil. Menukortet byder på en rejse i mange smagsoplevelser, der tager afsæt i det japanske køkken, men som også lægger sig op ad den nyere tendens med mere bredt orienterede japanske køkkener.

Her er sushi, sashimi, kobekød (kød fra køer, der drikker øl og masseres i sake, og som er noget af det dyreste i verden), dashi-blancheringer og gyoza (japansk ravioli-version). Man kan sidde omkring det åbne køkken og råbe ad kokkene ganske som på japanske spisebarer. Prisniveauet er lidt over middel med ca. 600 kr. per person med drikkevarer.

,Custom House, Havnegade 44, 1058 København K. Tlf. 33 31 01 30

Læs også anmeldelsen:

Damindra

Hvor Ebisu er mere pluk og vælg, er Damindra stedet, man med fordel kan spise sig mæt i sushi. Her arbejdes med sticks-menuer, sushi-menuer og en kombination, og håndværksmæssigt og tilsmagningsmæssigt er alt i den skønneste orden.

Da her ydermere er en rar atmosfære, er stedet en lille klassiker i moderne livsstil, hvor kold, rå fisk er på vej til at blive hvermandseje. En mindre menu koster ca. 300-400 kr. med drikkevarer.

, Holbergsgade 26, 1057 København K. Tlf. 33 12 33 75

Læs også anmeldelsen:

INDIEN/PAKISTAN

Al-Diwan

Der er tale om et familieforetagende, hvor stormogulens buffetspisning vægtes højt. Det passer godt til netop denne køkkenform, hvor simreretterne er i højsædet, men man skal være parat til gå frem og tilbage og hente sin mad, noget der til tider kan stresse lidt.

Det er dog muligt at få À la carte, hvilket ikke er så tosset, da man så kan forhandle sig frem til at få noget af det, indehaverne selv holder meget af. Lammeretter eller kylling tikka masala er topscorere i denne genre. Og så koster en buffet lige omkring 160 kr. per person.

Al-Diwan, Vesterbrogade 94, 1620 København V. Tlf. 33 23 10 45

Læs også anmeldelsen:

B’India

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her er fortolkninger, men grundsmagen er på plads. De mange indledende små retter er formidable, især parathas med frisk koriander eller samosaer med velkrydret kartoffelfyld.

Blandt hovedretterne er lam med spinat og kylling tikka masala altid sikre valg, men også aubergine-currien er tilberedt med forstand og masser af tid. Her er knap så billigt som vanligt i det indiske køkken, og måske man kunne forvente lidt mere ekstra for pengene, men maden er også i en lidt bedre klasse.

På B’India spiser man for ca. 300-400 kr. per person med tilhørende øl.

, Blegdamsvej 130, 2100København Ø. Tlf. 35 43 88 38

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce