Foto: PETER HOVE OLESEN
Nyt om mad

Læger: Tilbyd børn morgenmad i skolen

Børn skal tilbydes morgenmad i skoler i institutioner for at undgå fedme, siger børnelæge.

Nyt om mad

Det kan godt betale sig for børn og unge at stå op et par minutter, før skolen starter og få et ordentligt morgenmåltid. Det mindsker nemlig risikoen for overvægt.

Det viser en ny undersøgelse som offentliggøres i Ugeskrift for Læger.

Undersøgelsen bekræfter, hvad også tidligere undersøgelser har peget på, siger Vibeke Manniche, forkvinde for Foreningen af Kommunaltansatte Læger.

»Man bør derfor genoverveje om daginstitutioner og ikke mindst skoler skal tilbyde alle børn sund morgenmad«, siger hun.

Undersøgelsen omfatter folkeskoleelever fra femte-, syvende- og niendeklasse fra 68 skoler og 297 klasser og er lavet af læge Kirstine Fabritius og cand.scient. Mette Rasmussen fra Afdeling for Social Medicin på Københavns Universitet.

Undersøgelsen viser, at får børn færre morgenmåltider øges risikoen for overvægt hos børnene.

Morgenmad virker forskelligt Morgenmaden har dog størst positiv effekt på børn fra velstillede familier. Det forklarer forskerne med, at børn og unge fra lavere socialgrupper spiser morgenmad af en dårligere ernæringsmæssig kvalitet end de velstillede.

Desuden har familier fra højere socialgrupper flere fælles måltider end mindre velbjærgede familier.

»Sund morgenmad vil gavne mange børn - velstillede som mindre velstillede. Ikke nok med, at det kan mindske risikoen for fedme - det vil også gøre børnene læringsparate«, siger Vibeke Manniche.

Sammenhængen mellem morgenmadsvaner og vægtstatus forklares ved flere mekanismer.

Uden morgenmad: Mere fedtindtag

Tidligere amerikanske studier viser at unge, der aldrig eller sjældent spiser morgenmad, har et højere dagligt energiindtag fra fedt, et lavere energiindtag fra protein og et lavere indtag af vitaminer og mineraler.

Desuden har unge, der spiser få morgenmåltider, et større indtag af mad med højt fedtindhold end unge, der ofte spiser morgenmad.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce