Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Niels Christensen
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her serverer de julens hotteste drik

Ibyen.dk guider til byens bedste, stærkeste og mest alternative gløgg-gryder.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pas på kørekortet

Hvis man eftersøger kvalitetsrødvin i gryden i stedet for papudgaven fra Netto, kan man indtage et glas gløgg på en rigtig vinbar. I 'R Vinbars' højloftede lokaler på Gammel Mønt serverer den tidligere Michelin-præmierede kok Bo Jacobsen gløgg til kvarterets frysende forretningsmænd (og kvinder).

LÆS GUIDE

R vinbars gløgg har en høj alkoholprocent, som nok har noget at gøre med den potente blanding af portvin, snaps og brandy, og vinbaren opfordrer selv til, at man lader bilen og også cyklen stå.

Den kraftfulde gløgg skænkes dampende varm til 65 kr., men man finder ingen mandler eller rosiner i glasset. Fyldet serveres nemlig i deres egen skål, så man selv kan dosere indholdet.

Tilbehøret er Bo Jacobsen hustru Lisbeths sprøde, hjemmebagte brunkager.

R Vinbar, Gammel Mønt 14, Kbh. K, åbent tirsdag-torsdag 16-01 og fredag-lørdag 16-02, telefon 33-14 94 98.

En spand med stærkt

I 18 år har Bankeråt eksisteret som hangout for Nansensgadeskvarterets (fallerede) kunstnertyper og andre hipstere. Og lige så længe nogen kan huske har der været gløgg på menuen ved juletid.

Den byder sig til med minimum to kvaliteter: 1) Den er stærk. 2) Der er nok af den.

Man får simpelt hen et latteglas hvor den nederste tredjedel er den farligste. Her ligger mandlerne og rosinerne, der har trukket i to slags snaps, mørk rom og portvin. Og det har frugten gjort i månedsvis.

På serveringsdagen toppes den op med den varme rødvin.

»Jeg har ingen anelse om, hvor mange genstande, sådan et glas svarer til. Men den er stærk«, konstaterer barchef Mark van der Bourgh.

Gløggen serveres fra 1. december og koster 59 kr.

Bankeråt, Ahlefeldtsgade 27-29. Tlf 33 93 69 88. Åbningstider mandag-fredag 9.30-24. Weekend og helligdag 10.30-24. Køkkenet har åbent til klokken 21.30. Alle dage.

Klassisk potent

Hviids Vinstues potente gløgg er blevet lidt af en klassiker i København. Den berømte gløgg blev serveret for første gang i 1954 og traditionen tro starter salget den 11. november kl. 11 hvert år.

Hos Hviids Vinstue tager man det med alkohol som et medicinsk indslag i gløggen alvorligt, og til at sætte gang i blodomløbet er der udover rødvin tilsat portvin, cognac og mørk rom .

LÆS GUIDE

I den lille folder, der følger med, når man bestiller et glas gløgg på Hviids, kan man læse, at det eneste sødestof kommer fra rosinerne, der har trukket sammen med krydderierne i vinen i otte dage, inden de fjernes.

Prisen er 35 kroner for 9 centiliter gløgg med rosiner og en enkelt smuttet mandel i. Brunkager og andet pjat er der ikke noget af.

Hviids Vinstue, Kongens Nytorv 19 kælderen, 1050 Kbh. K. Åbent søndag-torsdag klokken 10-01, Fredag-lørdag 10-02. Tlf. 33 15 10 64 .

Den eksklusive

Hvis man alligevel er inde og nyde julestemningen i Tivoli, er det en god idé at afslutte en mørk eftermiddag på Nimb, der både har indgang ind til parken og ud mod gaden.

Den fyldige gløgg er her sammensat af intet mindre end 12 forskellige ingredienser og for 85 kr. får du et stort glas med tilhørende småkager.

Det fortryllede hus har ydermere gennemgået en mindre gastronomisk forvandling i løbet af de seneste par år. Priserne er faktisk ganske overkommelige i forhold til det høje niveau.

Omgivelserne byder sig til i bedste Last Christmas-stil med en varm og knitrende pejs. Så er det bare at få sweateren på og begive sig ind i den gamle have til en romantisk aften-gåtur.

Nimb, Bernstorffsgade 5, Kbh. K.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den afslappede

På Din Nye Ven i Sankt Peders Stræde serverer de dedikerede ejere afslappet berliner-stemning, bordfodbold og poetiske og musikalske arrangementer året rundt. Hyggen er altid i højsædet og Din Nye Ven har med tiden udviklet sig til en unik enklave af alternative toner og farver i Indre By.

I bedste indie-ånd boykotter man da også den opvarmede rødvin og sværger til den hvidvinsgløgg, som man hvert år serverer til gæsternes begejstring.

Alt i alt er det for dem, der helst vil undgå den allermest hysteriske julestemning, og bare slappe lidt af med en ny ven. Me et glas gløgg, selvfølgelig.

Din Nye Ven, Sankt Peders Stræde 34, 1453 København. Åbent man-ons: 13-24, tors-lør: 13-02, søndag lukket.

Alternative gløggforslag:

Den rå

Hvis du leder efter et sundt alternativ til rødvinsgløggen, kan du forkæle dig selv med god samvittighed på raw food-caféen The Raw Tribe. Caféen fejrer julen med en menu med overskriften ’Love me in december’, som dækker over klassisk juleknas i ny og rå indpakning.

Glem alt om skoldhed rødvin og prøv en RAW gløgg, som er lavet på en base agavesirup med krydderier som nelliker, kanel, stjerneanis, kardemomme og ingefær, som derefter tilsættes friskpresset æblejuice, rødbedesaft og manukarosiner. Helt efter raw food konceptet, hvor mad ikke bliver opvarmet til over 42 grader, serveres gløggen ved stuetemperatur.

Er du sulten kan du kaste dig ud i andre rå julegodter som julesmoothies med goji-bær, raw konfekt og ikke minst en vegansk ris á la mande på blomkål og rodfrugter og en kirsebærsauce helt uden kirsebær.

LÆS ARTIKEL

The Raw Tribe, Blågårdsgade 2A. Kbh. N, åbent mandag-søndag kl. 11-20, tlf. 26 84 26 72.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den nordiske

Gyser man ved tanken om lunken hvidvin og kogende rødvin, kan man med fordel prøve Claus Meyers alternative æblegløgg.

Den gyldenfarvede gløgg er brygget på koldpresset æblemost fra Lilleø, æblecidereddike, rørsukker, brændt sukker og et alkoholisk udtræk af kanel, muskat, allehånde, ingefær og knust nellike.

De obligatoriske rosiner er byttet ud med friske æbler og tørrede tranebær og herligheden får følgeskab af småkager fra Meyers eget bageri.

Meyers Deli, Gl. Kongevej 107, Frederiksberg, åbent alle dage 8.30 - 22. tlf. 33 25 45 95. Kongens Nytorv, åbent mandag-torsdag kl. 10-19, fredag kl. 10-20, lørdag kl. 10-18, tlf. 33 18 24 25. Godthåbsvej 10, Frederiksberg, åbent alle ugens dage kl. 8-22, tlf. 25 10 27 30

ibyen@pol.dk

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden