Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: SETH PERLMAN/AP
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Større sodavand gør børn usunde

I et svar til Folketinget medgiver sundhedsministeren, at større sodavandsflasker vil føre til et større indtag af sodavand.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt kostforskere er det almindelig kendt via undersøgelser, at større portioner får os til at spise mere.

Derfor blæste en del ernæringsekspert til alarm, da bryggeriet Royal Unibrew i maj måned introducerede en sodavandsflaske på 0,6 liter, der var tænkt som en afløser for den almindelige 0,5 liters flaske. Det drejede sig om sodavandene Pepsi og Faxe Kondi, som begge er nogle af de bedst sælgende til børn og unge herhjemme.

Også Forbrugerrådet klagede til Læskedrikreklamenævnet over de nye flasker. Men klagen blev afvist.

Flaskerne faldt heller ikke i god jord hos supermarkederne, der solgte supersize-læskedrikkene i to måneder. De vedtog sidste år en såkaldt 13-punktsplan mod fedme, der skal værre med til at bremse fedmeepidemien herhjemme. En af punkterne er netop at sørge for, at slikposer og sodavandsflasker ikke bliver større.

Mængden af sukkervand er bekymrende Nu har ministeren for sundhed og forebyggelse Jacob Axel Nielsen (K) i et svar til Folketinget medgivet, at de større flasker er et folkesundhedsproblem især blandt børn og unge og får dem til at drikke endnu mere sodavand.

»Sundhedsstyrelsens rapport ‘Undersøgelse af 11-15 åriges livsstil og sundhedsvaner 1997 – 2006’ viser, at danske skolebørn drikker for meget sodavand og saftevand. Halvdelen af de 11-15 årige drikker mellem en og tre liter om ugen, og seks procent har et endnu højere forbrug«.

»Det er bekymrende, at indtaget sukkersødede drikkevarer, herunder sodavand, blandt børn og unge er større end rettesnoren på max. en halv liter sodavand om ugen for børn og unge og 300 ml for børn i alderen 3-6 år«, udtaler ministeren.

Sodavand erstatter mælk
Han lægger desuden i sit svar vægt på, at et for stort indtag af bl.a. sodavand øger risikoen for overvægt, ligesom de samme drikkevarer optager pladsen for sundere fødevarer.

»Man ved, at børn, der drikker meget sodavand, kun drikker lidt mælk. Det er en uheldig tendens, fordi børn har brug for mælkens næringsstoffer. Desuden er sukker med til at øge risikoen for huller i tænderne, som er et stigende problem blandt børn«, siger Jacob Axel Nielsen.

Forældrene har også et ansvar
Han slutter med også at lange ud efter forældrenes ansvar over for deres egne børns mad- og drikkevaner.

»Uanset at størrelserne på sodavandsflaskerne vokser og hermed ansporer til et større forbrug, mener jeg, at det først og fremmest er forældrene, der bør sætte grænsen for, hvor meget sodavand, slik og kager deres børn må få. Forældre bør som rollemodeller understøtte gode og sunde spise- og drikkevaner hos deres børn«.

Store flasker bliver udfaset

Administrerende direktør i Royal Unibrew Poul Møller oplyser til tjek.dk, at de store flasker stadig produceres og kan fås i supermarkeder.

Dog er man nu ved at køre det gamle 0,5 liters format tilbage ind i produktionen, hvorefter de gamle størrelser igen vil være på hylderne efter sommeren i stedet for de større.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden