0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Råvareguide. Vilde ris er sunde

De ligner slet ikke noget, man kan spise. Men med sin nøddeagtige smag er kogte vilde canadiske ris en fornøjelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RUNE PEDERSEN
Foto: RUNE PEDERSEN

Vilde ris er faktisk slet ikke ris. Det er søgræs, og indianere har spist det i årtusinder.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Han er 87 år gammel, slank som en mynde og frisk som en hyperaktiv teenager. Forklaringen er ifølge ham selv, at han ikke har levet af andet end ris, siden han var i 20’erne.

Rube Marcus tager cirka 30 canadiske dollar for et kilo vilde canadiske ris, som høstes i et enormt skov- og søbælte 600-800 kilometer nord for byen Regina i provinsen Saskatchewan, og det svarer til knap 140 kroner. Til sammenligning koster 200 gram fra cirka 50 kroner i butikkerne herhjemme, så jo, der er god grund til at besøge ham. Men nu er det jo smagen, det handler om.

Vilde ris skal koge længere end almindelige ris – helt op til 50 minutter alt efter varianten – men resultatet er værd at vente på. De smager som en mild blanding af jasminris, hasselnødder og jordskokker og har et dejligt, sejt-sprødt bid.

God i salat

Risene er grønne fra naturens side og opnår den sorte farve ved en langsom risteproces i store kedler, hvor de ’smider’ deres fugt. Under den tørrende proces opnår de den eftertragtede hasselnøddeagtige smag. Vilde ris er utroligt gode i salater. De er især gode at vende i en salat med krabbekød, strimlet blancheret porre (ikke kogt – det er for kedeligt), lidt forårsløg og en simpel mild dressing af citronsaft, olie og lidt hvid balsamisk eddike. Prikken over i’et er en ret fra Falsled Kro med en kombination af vilde ris, majs og stegt foie gras. Den fede lever dropper vi i denne sammenhæng, kombinationen er også god til stegt andebryst eller en ovnstegt kylling. På kroen serveres de med en reduktion af balsamico og hindbærcoulis, for der skal en god sauce til den ellers lidt tørre kombination.



Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere