Foto: ADRIAN JOACHIM
Nyt om mad

Toms: Umuligt at undgå børnearbejde

Toms kan ikke garantere mod børnearbejde bag kakaoen i chokoladefabrikkens varer.

Nyt om mad

Som chokoladeproduktionen ser ud i Danmark, er det umuligt at undgå, at der er børnearbejde involveret.

Det erkender administrerende direktør i Toms Gruppen, Jesper Møller.

»Det må alle, der producerer chokolade desværre leve med, som det er i dag. Alle skal bruge chokoladesmør til at producere chokolade, og det kan kun fås fra nogle få store udbydere, der køber deres produkter fra et antal lande,« siger han.

LÆS ARTIKEL

Blandt de lande er Elfenbenskysten, hvor der ifølge Ekstra Bladet ofte er tale om, at der benyttes børneslaver på kakaoplantagerne.

Toms forsøger at spore kakao Jesper Møller kan derfor ikke garantere, at Toms ikke køber produkter fra plantagerne med børnearbejde.

»Elfenbenskysten producerer 40 procent af verdens chokolade, så det kan man ikke droppe«, siger Toms-direktøren.

LÆS ARTIKEL

Men Toms køber 75 procent af sine kakaobønner i Ghana, hvor der er bedre muligheder for at sikre sig, at der ikke har foregået børnearbejde på plantagerne. Alligevel kan det ikke helt udelukkes.

»Vi har en antagelse om, at det ikke sker, for bønnerne kommer fra landsbyer, vi har et godt kendskab til, men man kan desværre ikke give garantier for, at alle børn er blevet behandlet ordentligt«, siger han og fortæller, at firmaet fokuserer på at minimere problemets omfang mest muligt.

Uddannede farmere er vejen frem

»Vi gør en hel del. Vi har kørt et stort uddannelsesprogram, hvor vi også har uddannet farmere i, hvordan man skal behandle børn ordentligt«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Jesper Møller understreger, at Toms vil blive ved med at engagere sig i sådanne projekter.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce