Spisebordsglæder. Vi har samlet et udvalg af de bøger, som Politikens kogebogsanmelder Kjeld Koplev syntes bedst om i 2012.
Foto: VALDEMAR JØRGENSEN

Spisebordsglæder. Vi har samlet et udvalg af de bøger, som Politikens kogebogsanmelder Kjeld Koplev syntes bedst om i 2012.

Nyt om mad

Her af de bedste fra årets høst af kogebøger

Her er et udpluk af de bedst anmeldte kogebøger fra 2012 - så der er basis for at vælge den perfekte julegave til familiens gourmet.

Nyt om mad

Hverdagsmad på højt plan

Hugh Fearnley-Whittingstall: Hverdagsmad fra River Cottage. Strandberg Publishing. 299,95 kroner, 416 sider.

»Hugh Fearnley-Whittingstall skriver godt nok, at hans bog skal give hverdagsmaden et løft. Men det er en underdrivelse.

For der er tale om hverdagsmad på et ganske højt plan. Men det er også rigtigt, at opskrifterne alligevel er forholdsvis nemme at gå til. Han bruger heller ikke dyre råvarer.

LÆS HELE ANMELDELSEN

Manden fra River Cottage ved godt, at der skal serveres mad hver dag på ekstremt kort tid.

Han ved også godt, at han er oppe mod en bølge af færdigretter, pizzaer fra det nærmeste pizzeria og vakuumindpakkede supermarkedsfødevarer, så han spiller ikke hellig og skriver bestemt ikke kun for de i forvejen frelste«.

Opskrifter fra et grænseland

Inge Adriansen: Smag på Sønderjylland – madkultur uden grænser. Gyldendal. 228 sider. 299,95 kroner.



»Faren ved det nye nordiske køkken er, at det efterhånden meget ofte fremstår uendeligt ensartet, hvad enten man får det serveret i Skagen eller på sydspidsen af Bornholm.

Men Danmark har i virkeligheden også en række regionale køkkener, som det er værd at dyrke. ’Smag på Sønderjylland – madkultur uden grænser’ skal ses i det lys. Inge Adriansen er museumsmenneske. Det mærkes positivt bogen igennem.

Der er mange gode og spændende måltidssociologiske tanker i hendes udgivelse. Men hun er bestemt også et madmenneske og meget glad for de sønderjyske egnsretter. Og det er der god grund til«.

LÆS HELE ANMELDELSEN

Tilbage til stenalderen

Thomas Rode Andersen: Stenalderkost – palæoopskrifter til det moderne menneske. Politikens Forlag, 264 sider, 300 kroner.



»Stjernekokken Thomas Rode Andersen mener, at vi madmæssigt alle skal tilbage til stenalderen. Væk med pizza og pasta, brød og basser, ris, rodfrugter og kunstige tilsætningsstoffer. Ind med palæoopskrifter proppet med proteiner.

I det, Thomas Rode Andersen kalder »opskrifter til det moderne menneske«, skal der kød på bordet, masser af kød og gavmildt med grøntsager af den slags, der vokser over jorden.

Thomas Rode Andersen har set lyset. Ingen tvivl om det. Rode Andersens bog er ikke alene en kogebog, det er også en bog, der vil frelse os fra de forfinede fødevarers fordærv«.

LÆS HELE ANMELDELSEN

Eftertragtede svampe

Philippe Emanuelli: Svampekogebogen. Lindhardt og Ringhof, 288 sider, 299,50 kroner.



»Der går frasagn om voksne mænd, der er kommet op at slås på grund af et kantarelsted i Tisvilde.

Måske gemmer vore hjerner stadig en rest hukommelse fra dengang, menneskene levede som samlere og derfor var tvunget til at vogte over den livsnødvendige føde. Men den dag i dag er svampe en herlig spise – hvis man vel at mærke plukker de rigtige og ved, hvad man sætter til livs.

Med hensyn til faren ved svampeplukning og -spisning er det godt at kunne konsultere Philippe Emanuellis svampekogebog – og ikke mindst rummer den 127 opskrifter fra hans berømte belgiske svampekøkken«.

Fra fede til moderne tider

Alle tiders Karoline. Arla, 308 sider, 295 kroner, hvoraf 10 kroner går til FødevareBanken.


»Da briterne sidst i 1950’erne stort set holdt op med at importere dansk smør, måtte dansk mejeribrug vende sig mod hjemmemarkedet. Det store markedsapparat blev sat i sving. I PR-folkenes hoveder fødtes først Koen Karoline og i 1972 ’ Karolines kogebog’.

Nu kommer så ’Alle tiders Karoline – en jubilæumsbog’. Med den er vi gået fra fede tider til fornuftige tider. Karoline skal ganske vist stadig ’sælge’ Arlas mejeriprodukter, men fedtprocenterne er langt lavere end for 50 år siden.

Men heldigvis for nostalgikeren har den gode gamle kødklassiker, indbagt svinemørbrad med hasselbackkartofler, overlevet de 50 år«.

LÆS HELE ANMELDELSEN

Dejlige, uldne dyr

Kjeld Bjørnager: Lam & får – en koge- og erfaringsbog. Illustrationer Andrei Kolkoutine. Forlaget Klematis. 132 sider, 249,95 kroner.



»For 20 år siden flyttede Karin og Kjeld Bjørnager på landet og gav sig af uransagelige grunde til at opdrætte lam og får. De startede fra bunden. Hentede bøger på biblioteket og gav sig i kast med det, der skulle blive deres livs eventyr.

Nu har de fået lyst til at videregive deres erfaringer til andre, der gerne vil opdrætte får og lam – eller bare spise de dejlige, uldne dyr.

Beretningen er på en gang yndig og opløftende. Dertil kommer opskrifterne, hvoraf de fleste har deres oprindelse i Mellemøsten«.

Spisetid for alle

Louisa Lorang: Spisetid – mad til store og små. Lindhardt og Ringhof, 200 sider, 299,95 kroner.



»Som samkvem er madlavning ikke nogen dårlig idé. Især fordi det muligvis kan modvirke kræsenhed.

Børn bliver stolte af at være med til at frembringe deres egen mad. Det kan fostre brugbare succesoplevelser og modvirke kræsenhed. Lorangs tese er i øvrigt, at børn og voksne ikke alene skal spise sammen, men at de også skal spise det samme. I Lorangs sympatiske madverden er børnebordet nemlig afskaffet.

Ikke noget med lækre veltillavede retter til de voksne for derefter at spise børnene af med pølser og tomatketchup«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Slank dig lækkert

Christian Bitz og Arne Astrup: Verdens bedste kur – vægttab, der holder. Politikens Forlag, 264 sider, 300 kroner.



»Modsat de fleste andre afmagringsbøger er rådene i ’ Verdens bedste kur’ ikke oplæg til surt arbejde.

Der er videnskab bag kostrådene, der skal få os til at tabe de fornødne kilo. Men der er også mesterkokke bag de opskrifter, vi skal følge, hvis vi skal nå målet.

Menuerne er god mad og noget nær det bedste hentet fra det nye nordiske køkken. Det er ikke noget med at sætte et spidskål til livs fire gange om dagen. Vi skal spise mange små måltider, og der skal proteiner på bordet«.

Glad historie om den sure eddike

Claus Meyer og Andreas Harder: Eddike. Forlaget Lindhardt & Ringhof, 272 sider, 299,95 kroner.



»Fra min barndom husker jeg brugen af eddike til tre ting: til forårskyllingens agurkesalat, til afkalkning af vandhaner, og når nabokonen købte en femliters dunk til sin syltning.

Siden er der kommet et utal af eddikevariationer. Opskrifterne er som vanlig hos Meyer letlæste, lækre og lette at følge. Og der er gode køkkenfif hentet fra det professionelle køkken:

Sukker karamelliseres på en pande, og der tilsættes æblecider eller hvidvinseddike, hvorefter massen varmes igennem og gemmes i et syltetøjsglas. Den bruges, hver gang man skal runde de brune sovse af.

Alt i alt er ’Eddike’ et klogt og meget pædagogisk værk«.

En laber ansjos

Kåre Gade: Ansjos. Forlaget Vandkunsten, 102 sider, 129,95 kroner.



»Hvor er det vidunderligt, at en mand som Kåre Gade kan finde på at samle og afprøve 66 opskrifter, hvori ansjosen er den absolutte hovedperson. Og godt, at forlaget Vandkunsten har villet udgive opskrifterne.

Endda i en meget lækker og spiselig indpakning. I ’ Ansjos’ er alle opskrifterne baseret på hele konserverede ansjoser. De små størrelser er bare renset, saltet og lagt i glas eller tønder, hvor de har modnet i månedsvis.

Opskrifterne kommer vidt omkring; Kåre Gade bruger ansjoser til kød, til vildt og til alskens former for dressinger og salater og pastaretter. I den rette dosering kan ansjos løfte retten til en anden dimension«.

LÆS ANMELDELSEN

Ukrudt med krudt

Rasmus Leck Fischer og Katja Dahlberg: Ukrudt – en kogebog med nordiske urter. 224 sider, 299,95 kroner.



»Det er forfatternes håb, at kendskabet til og brugen af dansk ukrudt vil brede sig fra de professionelle køkkener og ud til det frikadellespisende Danmark.

Om det lykkes, er en anden sag. Der skal meget til at ændre danskernes madvaner. Og det er ikke givet, at succesen med ramsløg kan eller vil brede sig til de 33 andre danske ukrudtsplanter, som præsenteres i bogen.

Men forfatterne gør et bravt forsøg. Og nu, hvor de danske husholdningsbudgetter bliver strammet til, er det bestemt værd at tage de gratis glæder med«.

LÆS HELE ANMELDELSEN

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alt i en stegeso

Claus Holm: Stegeso – simremad i jern og ler. Forlaget Turbine, 118 sider, 249 kroner.



»Claus Holms ’Simremad i jern og ler’ er et saftigt og sanseligt møde med stegesoen og de råvarer, der kan tilberedes i den.

Her er ingen grænser for, hvad der kan lykkes i en stegeso. Store svineskanke, oksestege, hakket kød til chili con carne – ja, selv en dessert som crème brûlée får en tur i stegesoen hos Claus Holm.

Nok findes der endnu ikke duftbøger. Men jeg kan næsten mærke lugten af god, dampende varm og krydret mad. Der er noget råt og rasende mandigt over den måde, Claus Holm tilbereder og beskriver sin mad på. Opskrifterne har absolut maskulin appel«.

LÆS OGSÅ


Har du Pluskort, får du 20 pct. rabat på bøger i Boghallen eller fri levering hos Saxo.com. Læs mere på politiken.dk/plus

Er du medlem af Politiken Madklub, kan du købe en række af disse kogebøger med rabat. Læs mere på pol.dk/madklub

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden