(Arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

(Arkivfoto)

Nyt om mad

Overvægtige lider af selvbedrag

Amerikanernes bud på, hvad de burde veje, er steget med seks kilo på 20 år.

Nyt om mad

Slankekure, faste, motion. Der er mange måder at blive mindre tyk på.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Men den nemmeste metode er at hæve grænsen for, hvornår slank slutter og tyk begynder.

Det er netop det, de menige amerikanere har gjort, viser en ny undersøgelse.

Idealvægten er stigende
De sidste 20 år har Gallup en gang årlig stillet amerikanerne spørgsmålene, ’hvad er din idealvægt’, og ’hvor meget vejer du’?

Og igennem årene har amerikanerne langsomt sat deres idealvægt – altså hvad de bør veje – op.

LÆS ARTIKEL

F.eks. svarede amerikanske mænd i 1990, at de burde veje i gennemsnit lige knap 78 kilo.

I 2012 var mændenes idealvægt ifølge dem selv belejligt steget til i gennemsnit 84 kilo. Deres reelle vægt var 89 kilo i snit.

5 kilo ekstra
Amerikanske kvinder har på samme måde sat deres idealvægt op med knap 5 kilo i forhold til 1990.

Det overrasker ikke professor Arne Astrup, leder af Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.»Idealvægten stiger altid med befolkningens gennemsnitsvægt. Årsagen er, at vi helt ubevidst forsøger at normalisere. Når 80 procent af amerikanerne er overvægtige, og 34 procent af dem er svært overvægtige, begynder de 20 procent normalvægtige at se meget tynde ud«, siger han.

»De bliver så klassificeret som undervægtige i folkeøjne, hvorimod de overvægtige ser sig selv som normale og peger på de svært overvægtige som dem, der vejer lidt for meget«, siger Arne Astrup.Vi lyver i undersøgelser
Den type selvbedrag kendes også fra danske befolkningsundersøgelser, hvor overvægtige konsekvent fejlrapporterer deres vægt.

Ligesom vi generelt overestimerer, hvor meget grønt vi spiser, underdriver vores indtag af junkfood samt smålyver om, hvor mange gange vi går i teatret, som en nylig undersøgelse demonstrerede.

Beskyttelse mod at være anderledes

»Fænomenet gælder også for det enkelte individ – lave, overvægtige personer opfatter sig selv som lidt højere og lidt lettere, end de er, mens meget høje, tynde personer synes, de er lidt lavere og lidt kraftigere, end de er. Det er vel en naturlig beskyttelse mod at føle sig anderledes«, siger Astrup.

LÆS OGSÅ Gallup har også spurgt de hovedsagelig overvægtige amerikanere, ’hvordan vil du beskrive din egen vægtsituation lige nu’.

Færre på kur
Her vurderer 60 procent, at den er ’nogenlunde rigtig’ – noget kun 46 procent mente i 1990.

Samtidig falder antallet af amerikanere, der siger, at de ’godt kunne tænke sig at tabe sig’ eller ’seriøst prøver at tabe sig’.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden