Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fedtafgift. Den nye afgift trådte i kraft lørdag- nu vækker den opsigt som den første af sin slags.
Foto: EMIL RYGE CHRISTOFFERSEN

Fedtafgift. Den nye afgift trådte i kraft lørdag- nu vækker den opsigt som den første af sin slags.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk fedtskat går verden rundt

Historiens første fedtskat inspirerer og forarger i andre lande.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fedtskatten er den første af sin slags i verden, og det har fået den internationale presse til at kigge mod Danmark.

Medier som Guardian, Washington Post og BBC skriver om de smørelskende danskere. For det undrer, at et land som Danmark, kendt for Lurpak, wienerbrød og bacon, er det første land i verden til at indføre en skat på fedt.

»I et land kendt for smør og bacon, er den nye fedtskat et hårdt slag«, skriver således den britiske avis The Guardian.

Danskerne er ikke overvægtige Hvad der også undrer især den engelske, canadiske og amerikanske presse er, at et folkefærd som danskerne har brug for en skat på fedt.

LÆS ARTIKEL

Storbritannien er det mest overvægtige folkefærd i Europa. 25 procent af den engelske befolkning lider af overvægt. Samme billede tegner sig i Canada, mens USA topper med en befolkning, hvor 34 procent er overvægtige.

Til sammenligning har kun ti procent af danskerne for meget fedt om knoglerne, hvilket placerer os under EU’s gennemsnit på 15 procent.

Følg i Danmarks fodspor
I de engelske medier opfordrer interesseorganisationer og eksperter Storbritannien til at følge i Danmarks fodspor.

»Det er ikke et spørgsmål, om vi bør følge danskerne - det er vi nødt til. Hvis ikke vi handler, vil 70 procent af den britiske befolkning være overvægtige i 2050. Det vil ikke bare resultere i et fald i vores sundhed, men også i vores nationale arbejdsstyrke«, siger Tam Fry, talskvinde for det Nationale Overvægtsforum, til The Guardian.

Mike Rayner er direktør for Oxford universitets sundhedsfremmende forskergruppe. De har længe efterspurgt skatter på usunde fødevarer, og derfor finder de den danske lov meget interessant.

»Det er den første fedtafgift nogensinde. Det er meget interessant. Vi har ikke haft praktiske eksempler før. Nu vil vi være i stand til se de reelle effekter«, siger han til engelske The Telegraph.

Barnepige-regering

Også de amerikanske medier skriver om verdens første fedtskat. En journalist fra Time afslutter sin artikel med spørgsmålet »Kunne en skat som denne fungere i USA?«

Svarene er dog ret entydige på den anden side af Atlanten.

»Skat på fødevarevalg er en skat på valg. Punktum. Det er et angreb på friheden«, skriver Time-læser Mark Hubbard som svar i kommentarfeltet.

LÆS OGSÅ

Også læserne på ABC News skal ikke nyde noget af en ’barnepige-regering’, som en læser skriver.

»Det her har ingenting at gøre med sundhed. Det er bare en ny måde hvorpå, regeringen kan få kontrol over dit liv og din indkomst«, skriver en anden læser, der kalder sig Um Really.

Det er ikke første gang, at Danmark iværksætter højere afgifter på usunde varer.

I 2004 blev fødevarer med mere end to procent transfedtsyrer forbudt. I 2010 blev afgiften på søde sager hævet med 25 procent. Samme år blev skatten på sodavand, tobak og alkohol hævet fra EU’s minimum niveau.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden