Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Monique Faber
Foto: Monique Faber

Ungdyr. Den økologiske stud, der har lagt lår til her, var højst 36 måneder, da den blev slagtet. Af dette lår kan der laves både bøffer, tartar, gryderetter, roastbeef og gammeldags oksesteg - alt efter udskæring.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stadig ledige pladser til Politiken Madklubs kødkurser

Et helt okselår kom under knivene på Politiken Madklubs første kødkursus. Der er stadig ledige pladser på de næste slagterarrangementer.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ved du, hvor culotten sidder på oksen? Eller hvad med lårtungen, som måske er bedre kendt som saltkødet fra dyrlægens natmad?

Det første hold på Politiken Madklubs række af slagterkurser var på allerførste parket, da slagtermester Peter Steen fra slagterbutikken Gourmandiet på Østerbro på pædagogisk vis skar et helt okselår fra et økologisk ungdyr op.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Frem kom både velkendte og mere 'hemmelige' udskæringer - for eksempel det store stykke kød, der bare kaldes 'musklen', og som er noget af det billigste på oksen - trods det, at kødet er både magert og meget velsmagende.

Undervejs fortalte Peter Steen om forskellen på kød, der er modnet på krog, og kød, der pakkes i vakuum.

»Når kød hænger på krog, bliver det luftet igennem, og blod og vand drives ud. Krogmodning giver også fedtet en dejlig smag, lidt jordet som man kender det fra parmaskinke«, siger han.

Bliver nyslagtet kød derimod pakket i plastik og vakuumeret, får man som forbruger både blod og vand fra dyret med - det er derfor, der ofte løber væske ud af pakken, når man åbner den.

Og er man uheldig, kan kødet også have fået en lever-agtig smag.

Så skal der skæres
Efter den grove udskæring kom kødstykkerne på store skærebrætter ved et langbord, og så var det kursisternes tur til at arbejde med knive. En proces, som alle gik koncentreret op i, og spørgelysten var stor.

En culotte skal for eksempel befries for den store sene i bunden, og tykstegen har - alt efter udskæring - både potentiale til at ende som roastbeef eller som møre bøffer med solid krølfedtkant.

LÆS

En heldig deltager fik ansvaret for at skære de velhængte højrebsbøffer, som var belønningen efter veludført arbejde.

Peter Steen demonstrerede også, hvordan sådan nogle svende skal steges korrekt - på en brandvarm pande af støbejern, der eventuelt først er strøget let med fedtkanten af bøffen.

KOKKESKOLE

Ind kom også coleslaw, bønnesalat, ovnkartofler og bearnaise - og så kunne kursisterne ellers sætte sig til bords og selv smage, hvad 8 ugers modning på krog gør ved oksekød.

Stadig ledige pladser

De næste kurser i Slagterskolen har henholdsvis pølsemageri, lam og vildt som omdrejningspunkt - ligesom der kommer endnu et arrangement med okse.

På pølsekurset får du selv fingrene i farsen og tarmene, og resultaterne skal koges, grilles - og spises!

Lamme- og vildtkurset giver mulighed for at se, hvordan et helt dyr skæres ud.

For alle kurserne gælder det, at der er middag med tilbehør og øl eller vin inkluderet, samt en 'goodiebag' med bl.a. det udskårne kød fra kurset.

Læs mere herunder - og meld dig ind i Politiken Madklub via linket øverst i denne artikel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden