Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Isted Grill serverer en klassisk flæskestegssandwich. Og ofte som  natmad til folk, der er i byen på  Vesterbro. Foto: Kenneth Nguyen

Isted Grill serverer en klassisk flæskestegssandwich. Og ofte som natmad til folk, der er i byen på Vesterbro. Foto: Kenneth Nguyen

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Byens bedste gris i bolle

Flæskestegssandwichen er tilbage. Fra nye versioner til den gode gamle fra kinagrillen.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På årets Roskilde Festival solgte Meyers Deli 20.000 af gourmetudgaven og tørlagde dermed København og omegn for kamsteg. Nu er thaiversionen også kommet til byen. Og ellers er der jo altid den gode gamle model fra kinagrillen...

Good old kinagrill Nian Ping Lee har sammen med sin mand ejet Isted Grill i 30 år. Det er »aalt for lang tid«, fniser Nian Ping Lee, mens hun vender et stykke flæskesteg på grillen.

Det mener 63-årige Finn Olsen ikke. Han er lykkelig for, at stedet aldrig har skiftet hænder. I 28 år har han har været trofast kunde, og han har prøvet stort set alt på menukortet: »Det her er en af de bedste grillforretninger i Danmark. Og det kan I godt skrive med stort«, siger han, inden han åbner gabet over sin bøfsandwich.

Isted Grillen har stort set ikke ændret udseende, siden den åbnede i 1980. Væggene er beklædt med hvide kakler med grønt mønster og høje mørkebrune træpaneler med en let skinnende overflade. Mættet af mange års friture.

Menukortet er det klassiske miks af kinesisk og dansk – med soja på rullen, bøfsandwich og fritter. Og så er det rørende billigt. En flæskestegssandwich koster 26 kroner for en lille. 46 kroner for en stor (to stykker kød og king size sesambolle). Og så kan du skylle herlighederne ned med både hindbærbrus og Cocio på flaske.

Isted Grill, Istedgade 92, Kbh. V. Har ingen officielle åbningstider, men har for det meste åbent om aftenen.

Fancy gris i dampet brød

En flæskestegssandwich med frisk koriander vil sikkert lyde som blasfemi i ørene på ægte grillbars-aficionados.

Men hvis du har en knap så doktrinær tilgang til den klassiske sesambolle fra Paaskebrød med flæsk, rødkål og syltede agurker, er det værd at tage en tur forbi den thailandske restaurant AroiDee i Guldbergsgade.

Her kan man bestille Østens svar på flæskestegssandwichen. En såkaldt Gua Bao til 65 kroner. Sandwichen består af en dampet hvedebolle med krydret braiseret gris, pickles og frisk koriander. Og så bliver den ikke serveret i et stykke pølsepapir, men i en flot thaiskål.

Restauranten er indrettet med sofaer med bløde puder, levende lys på bordet, og for mange vil det nok være en bonus, at man ikke lugter af friture, når man forlader stedet igen.

AroiDee, Guldbergsgade 23, Kbh. N. Åbningstider: hver dag kl. 17-22.

Med kniv og gaffel

Meyers Deli er uden tvivl det eneste sted i byen, hvor flæskestegssandwich bliver serveret på kongeligt porcelæn. Og hvor langt de fleste gæster indtager retten ved hjælp af kniv og gaffel.

Servicet vidner også om, med hvilken alvor gourmetkokken Claus Meyer er gået til grisesandwichen. Den laves af en hjemmebagt grovbolle med kamsteg af frilandsgris, sprøde svær, hjemmelavet rødkål, rå æbler og sennepsdressing.

Og selv om nogen måske vil kalde den direkte snobbet, så smager den himmelsk og mætter en del mere end grillbars-pendanten. Til gengæld koster den så også 90 kroner.

Du kan også glemme alt om Cocio og kulørte sodavand fra Frem. I køleskabet findes kun flasker med økologisk orangeade, hindbær/pære-smoothie og ufiltreret æblemost.

Meyers flæskesteg blev for alvor kendt på årets Roskilde Festival, hvor der blev fortæret mellem 15-20.000 af dem, og hvor hele København ifølge Meyer selv blev totalt tørlagt for kamsteg.

Meyers Deli, Gl. Kongevej 107, Frb. Åbningstider: hver dag kl. 8.30-22, men flæskestegssandwichen er kun på menuen til kl. 17.

Friturefarvet julemand

I de 13 år, Li’s Kinagrill har ligget på Hans Knudsens Plads på Østerbro, har indehaveren, Shu Jie Li, sat prisen på flæskestegssandwich op to gange. Først fra 17 til 18 kroner og senere fra 18 til de 19 kroner, den koster i dag.

Og det er ikke kun flæsk, men alt på grillen, der er uendelig billigt. En flaske Carlsberg eller en rød sodavand koster sølle 8 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Li’s Kinagrill er en af de få vaskeægte kinagriller, der efterhånden er tilbage. Væggen er beklædt med lyserødt savsmuldstapet, som er delvis dækket af menukortet i billedform: fotograferede pragteksemplarer af cheeseburgeren, parisertoasten og bøfsandwichen. Side om side med dem hænger billeder af kinesiske templer.

Baren har to runde stålborde, man kan sidde ved. De fleste af kunderne er stamkunder og håndværkere, som kigger forbi i frokostpausen.

Oven på fryseren med Polaris står en Buddha-figur i træ og tre lettere friturefarvede julemandsfigurer. De er også til salg for en billig penge. En Walking Santa Claus, som ser ud til at have levet et par år i Li’s Kinagrill, står i 45 kroner.

Li’s Kinagrill, Hans Knudsens Plads 8, Kbh. Ø. Åbningstider: kl. 12-22.

Ude på Silvans p-plads

Ude på Gl. Køge Landevej i Valby – nærmere bestemt på Silvans parkeringsplads – ligger Andersens Grill.

Her kan du hente dig en velfortjent flæskestegssandwich efter en hård tur i Silvan, hvor du med garanti har investeret i de forkerte skruer og fået savet træhylden en centimeter for kort. Og det er da også mest gør det selv-segmentet, der hænger ud på grillen.

»Kan jeg nå og løbe en smut over efter et bor, inden den er færdig«, spørger en kunde og nikker ned mod den sandwich, som er ved at tage form i hænderne på ekspedienten. »Ja, vi kan bare sige, at jeg har den færdig om tyve«, svarer han.

Andersens Grill er indrettet som en amerikansk diner med rødpolstrede siddebåse og indrammede fotos af Elvis på væggene. Baren er pyntet af et farvestrålende dinermaleri, der forestiller en storbarmet amerikanske servitrice på rulleskøjter i færd med at servere burger, fritter og cola.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden