Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Efter planen. De otte kvinder mødes én gang om måneden til fællesspisning under navnet 'Damernes Madklub'. De planlagte middage sikrer, at veninderne får set hinanden.
Foto: Finn Frandsen

Efter planen. De otte kvinder mødes én gang om måneden til fællesspisning under navnet 'Damernes Madklub'. De planlagte middage sikrer, at veninderne får set hinanden.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madklubber er kropslig nydelse, vi kan dyrke sammen

Flere vil organisere fællesspisning i fremtiden. Det moderne menneske har behov for at mødes i fælles kropslig nydelse, mener ekspert.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Bagte rabarbere?«.

Spørgsmålstegnene bøjer øjenbrynene i runde halvcirkler på de tre unge kvinders ansigter.

De sidder på stole i en rundkreds i det åbne køkken og balancerer deres champagneglas på de krydsede ben, mens de nøje følger værtindens bevægelser.

LÆS ARTIKEL »Det kan man altså godt spise som tilbehør. En kok på mit arbejde anbefalede det«, siger den 24-årige studerende Eva Kirstine Bach og snitter videre i sit køkken i det indre København.

Damernes Madklub med excelark
I dag er hun chefen for venindernes aften med to retter og tilhørende vin. Næste gang er det 'Ali', som de kalder Alexandra Løvdal.

Veninderne mødes fast den første mandag i måneden efter en nøje tilrettelagt plan, der i et excelark dikterer datoerne for venindernes fællesspisning under navnet 'Damernes Madklub'.



De otte unge kvinder fra Nordsjælland er langtfra de eneste danskere, der koordinerer fællesspisning, viser en søgning på nettet.

Eksempelvis har gymnasieveninderne fra Helsinge Gymnasium mødtes i madklubben ’The Very Pink Dinner Club’ igennem ni år, og ’Kødklubben’ for kødelskere anmelder hinandens kulinariske kunnen efter hver middag, mens ’Gourmetklubben’ med de fem jyske veninder mødes over treretters menu med et fast tema. Og så fremdeles.

Vi finder sammen om maden
Madklubberne vil ikke forsvinde fra danskernes spisestuer foreløbigt, forudser Lotte Holm, der er professor i fødevaresociologi på Københavns Universitet og forfatter til bogen ’Mad, mennesker og måltider’.

Danskerne vil i stigende grad samle sig om fællesmiddage i takt med, at den almene interesse for mad og madlavning vokser.

LÆS ARTIKEL

»Mad er et sanseligt fællesskab. At spise dejlig mad giver en kropslig nydelse, som flere mennesker kan nyde sammen, fordi mad er det mest almenmenneskelige. De fleste kropslige nydelser holder vi ellers i privaten. Mad er på den måde meget velegnet for organiserede fællesskaber, fordi vi alle sammen kan være med«, siger Lotte Holm og fortsætter:

»Jeg kender til en hel gades beboere, som mødes til middag hos hinanden flere gange om måneden. Madklubber er en institutionaliseret måde at mødes om aftensmad, som man aftaler med faste mellemrum. Det giver mennesker mulighed for at ses, selv om de har travlt og har mange aktiviteter på programmet«, siger Lotte Holm.

Hun sammenligner relationen i en madklub med eksempelvis mødregrupper, der fortsætter med at mødes én gang om måneden igennem 25 år.

Kedeligt at lave mad til sig selv
Oftest kunne veninderne i Damernes Madklub ikke synkronisere deres otte forskelligartede kalendere, så de valgte at sætte deres sammenkomster i system.

Derfor strømmer de nu fra hele København til en af venindernes adresse på den første mandag i hver måned.

Damerne har et regelsæt – eller en form for manifest – som er så fint, at det næsten kunne lamineres, ler Nina Jensen på 25 år.

Pdf’en udarbejdede Louise Tang Jensen i en overspringshandling under en forelæsning på CBS og mailede efterfølgende til sine veninder. I Damernes Madklubs manifest lyder beskrivelsen af venindernes kulinariske aftener således:

»Der er frit valg på alle hylder og på alle niveauer – fra gastronomiske udmærkelser udi fransk cuisine til den gode gamle pasta med kødsovs. Vin påskønnes altid, og kreativitet er et plus«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



Manifestets forfatter høstede stor tilslutning af veninder fra nær og fjern, hvoraf nogle kender hinanden rigtig godt og andre mere perifert. Men de har alle sammen Louise Tang Jensen og hjembyen Ordrup til fælles.

Og så er de vilde med god mad, der er kræset for.

»Når man bor alene, er det for kedeligt at lave rigtig god mad til sig selv, hvorefter man spiser maden i stilhed på et kvarter. Mandag er også sådan en rigtig ’øv-dag’, og så er det fedt at tænke på, at man skal i madklub om aftenen. Det er også sjovt at prøve at lave noget mere specielt, end man normalt ville«, siger Nina Jensen.

Hun bliver suppleret af Louise Tang Jensen, der siger: »Vi elsker alle sammen at lave mad til andre mennesker. Og selv de syv gange, hvor vi kommer som gæster, er det dejligt, at der er nogen, som laver mad til en. Hvis jeg ikke kan komme i madklub en aften, kommer jeg nærmest i socialt underskud«.

Lækker og sund madklubsmad
Lige nu venter kvinderne på deres øvrige veninder ’Læge-Julie’, ’Jura-’Julie’ og ’Posse’, der er indbudt til Eva Kirstine Bachs kylling med citron og timian, en salat med spidskål, gulerødder og asparges samt bagte rabarber.

Og en »helt særlig cheesecake til dessert«.

»Jeg arbejder som regel aldrig ud fra en kogebog, men improviserer efter mine egne ideer. Jeg tænker, at det nok går alt sammen«, siger værtinden, der for nyligt har tabt sig otte kilo ved at omlægge sin kost og skære kulhydraterne ud af menuen.

»Eva inspirerer også os andre til at spise sundere. Og når vi spiser her, ved vi, at maden ikke alene er lækker, men også sund«, siger Louise Tang Jensen, nipper til sit champagneglas og fortæller, at Damernes Madklub tidligere har været til middag hos ’Læge-Julie’, som serverede en »ret eksperimentel« fiskesuppe.

’Læge-Julie’ er hende med alle de skøre historier fra sin studiepraktik.

LÆS ARTIKEL

I Damernes Madklub skal man råbe højt. Den, der overdøver de andre, får lov til at tale, bliver kvinderne leende enige.

»Er der nogen, der kan huske, hvornår jeg satte kyllingen ind?«, spørger Eva Kirstine Bach ud i rummet og nikker over mod Josephine ’Posse’ Thomas, der lige er blæst ind igennem døren.

»Har du fået bobler?!«.

Masseret kylling

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Posse’ bliver udstyret med et langstilket glas, mens veninderne driller Louise Tang Jensen med hendes cykel, der går under kælenavnet ’det hvide lyn’, lige indtil snakken triller videre over emner som specialeskrivning, irriterende trafikbøder og jobtilbud i kulissen. »Så damer, så er der mad«, annoncerer Eva Kirstine Bach og klasker håndfladerne mod hinanden, hvortil ’Posse’ springer op af sin stol med et »er der noget, jeg skal hjælpe med?«. »Ej, skatter, du er altså lidt for sent på den«, smiler aftenens chefkok, slår en indbydende arm ud over bordet og præsenterer menuen med udtryk som »sæsonens ingredienser« og »kyllingen er masseret med...«. »Ih, hvor lækkert. Åh, det ser godt ud!«, lyder det i koret fra damerne i madklubben. »Jeg synes, at vi skal lave madklubben om til, at det er hos dig hver gang, Eva!«.









LÆS ARTIKELBliv medlem af Politiken Madklub og få en lækker velkomstgave

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden