Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: PIA ENGHILD
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lær at spise de sunde fuldkorn

Det kræver nye vaner at skifte fine kornprodukter ud med fuldkorn. Giv det tid: Det smager godt, det mætter og er ursundt.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når folk siger: »Det smager sundt«, så mener de oftest: Det smager ikke så godt. Det kommer til at ændre sig i årene fremover.

For der er masser af sunde sager, som smager suverænt. Der findes et punkt, hvor velsmag og sundhed mødes.

Her har jeg taget fat på fuldkornene, som jeg ikke kan leve uden. De har langsomt, men sikkert, sneget sig ind under huden, og nu kan jeg ikke spise en tærte uden lidt grahamsmel i dejen, en bolle uden groft speltmel, tomatsauce uden fuldkornspasta, en thairet uden fuldkornsnudler eller brune basmatiris og så videre.

Et helsetrip, som er og føles sundere. Prøv det, hvis du ikke allerede er hooked.

Du kan begynde med opskrifter som for eksempel: , ,eller .

Groft er sundt Dels kan du forebygge mange alvorlige kroniske sygdomme, når du spiser hele korn i stedet for korn, hvor man har fjernet mange dele.

Fuldkorn rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som sukkersyge, hjertesygdomme og kræft.

Dels viser nye undersøgelser, at fuldkorn mætter rigtig godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Desuden er fuldkorn godt for fordøjelsen og holder maven i gang.

Fuldkorn smager godt

For ikke så mange år siden var ’italiensk brød’ det mest hotte, ligesom vi har spist de parfumerede hvide basmatiris og jasminris og afskallet hvede i form af bulgur og couscous. Hvid pasta er stadig vanvittig populær.

Men vi har brug for de fibre, som er fjernet fra ovennævnte produkter. Og den gode nyhed er, at alle fuldkornsfætrene smager godt.

De skal selvfølgelig i selskab med masser af grøntsager, med alle smagsgiverne som krydderier, krydderurter, olier, eddiker, sødt.

Nye madvarer kræver tilvænning
Man skal også vænne sig til en lidt grovere konsistens. Det kan være svært for børn og traditionsbundne voksne, men hvis du prøver tilstrækkelig mange gange og serverer fuldkornene med velsmagende følgesvende, må selv de mest stædige opgive deres modstand.

For at være ærlig: Det kan tage årevis. Så start i god tid med de små børn. Større børn skal være tilstrækkelig sultne eller have kammerater på besøg, som sagtens kan spise kødsaucen med fuldkornsspaghetti.

Kammerater! Med stædighed skal fuldkornsmodstanden knækkes! Længe leve fibre og fuldkorn.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden