Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mikkel Bjergsø er kendt for at lave øl, der chokerer verden. Blandt andet meget stærk eller meget bitre. Nu har han købt en bar og vil indrette bryggeri/bar så man kan købe direkte fra gaden. De er næsten klar....
Foto: Peter Hove Olesen

Mikkel Bjergsø er kendt for at lave øl, der chokerer verden. Blandt andet meget stærk eller meget bitre. Nu har han købt en bar og vil indrette bryggeri/bar så man kan købe direkte fra gaden. De er næsten klar....

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ølsærling vil ikke have Tuborg inden for dørene

'Almindelig øl' får ikke hyldeplads i ny ualmindelig ølbar.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mikkeller Bar er en kælderbar, men her ophører ligheden med andre ølhuler også.

Den dunkle barfornemmelse bliver gjort til skamme af helt lyse lokaler, og den ellers obligatoriske Grøn Tuborg/Carlsberg Hof har ingen adgang på den nyåbnede bar.

»Det kan godt være, at man nogle gange bare vil have en Tuborg, men så er barren sat et andet sted end her«, siger Mikkel Borg Bjergsø, der 'er' Mikkeller - bryggeriets ejer og eneste brygger.

»Vi vil lave et sted, der er rigtig fedt, og så kan vi også lige så godt prøve at få folk til at drikke en ordentlig pilsner og så håbe, at vi på den måde kan rykke folks grænser lidt. Det er 100 procent kompromisløst«.

Fra køkkenbrygger til barejer I dag er Mikkel Borg Bjergsø indbegrebet af det danske mikrobryggeri, men Mikkeller startede i et køkken i 2006, hvor vennerne Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller legede med malt, humle og gær.

Allerede samme år blev de to køkkenbryggere kåret som 'Årets Bryggeri' af Danske Ølentusiaster og vurderet til at være verdens femte bedste bryggeri af den internationale ølhjemmeside www.ratebeer.com (Eksternt link), og Mikkeller rykkede ud af privaten og lejede sig ind på større bryggeriers legepladser. De blev nomadebryggere.

Kristian Klarup Keller har siden tjekket ud fra bryggeriet, og i dag består Mikkeller kun af Mikkel Borg Bjergsø, der stadig foretrækker at lave sine grænsesøgende ølkreationer på alverdens mikrobryggerrier fremfor at få sit eget anlæg.

»Jeg har aldrig villet have et bryggeri, og jeg får det heller aldrig. Hele idéen med det her er, at jeg brygger som jeg gør«, siger Mikkel Borg Bjergsø, der ikke vil begrænse sig selv og sine øl af hverken den økonomiske binding i et regulært bryggeri eller et bestemt bryggeanlægs begrænsninger.

Derfor blev den naturlige fornyelse af Mikkeller også en bar, fremfor et bryggeanlæg.

»Nu har jeg ligesom gået og brygget øl og skrevet regninger i fire år, og så må der også godt ske noget nyt«.

Kun det bedste
Mikkel Borg Bjergsøs bryg har i alle bryggeriets år ligget i den absolutte ølverdens-elite, og det er netop den elite, Mikkeller Bar skal repræsentere.

»Vi tænker internationalt, og Mikkeller Bar skal have verdens mest specialiserede udvalg, med de bedste ting, der hører til, den bedste indretning. Mikkeller startede også med det formål at prøve at rykke danskernes grænser lidt, for hvordan man drikker øl«.

På Mikkeller Bar vil der derfor være fokus på udelukkende god øl. Hvis ikke Borg Bjergsøs eget, så øl fra blandt andre Westvleteren, Three Floyds og Alesmith, der alle lige nu har øl i top 5 på ratebeer.com's verdensrangliste (Eksternt link) over øl.

Detaljefølsomhed
Øl skal præsenteres i det rigtige glas, ved rette temperatur og af personale, der ved, hvad de har mellem hænderne.

Men det er ikke bare detaljerne omkring selve øllet og serveringen af det, der får opmærksomhed på Mikkeller Bar.

»Det skal ikke være en traditionel ølbar«, siger Mikkel Borg Bjergsø og forklarer, at det danske designbureau Femmes Regionales har stået for indretningen af baren, og snacksne på barens menukort er nøje udvalgt, så de passer til øl. Her er der blandt andet tale om speciallavede pølser fra en økologisk slagter og importerede oliven.

Spiritus vil der kun være meget lidt af, og det i en klasse som 25 års træfadslagret bourbon, der absolut skal nydes rent. Faktisk er mixere som cola slet ikke en del af Mikkeller Bars drikkekort.

»Vi får som udgangspunkt ikke noget, du bare kan gå i 7/11 og købe. Hvis folk vil have det, kan de gå der over. De må sgu gerne tage det med ned, men lad være at tro, vi har det«, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Drengerøve og øl-nørderi
Mikkel Borg Bjergsø kan med rette kaldes de danske bryggeres succesfulde enfant terrible, for han har brygget nogle af verdens mest ekstraordinære og ekstreme øl. Blandt andet øl med alkoholprocenter over de 30, øl med så meget humle, at de burde være udrikkelige og øl på kaffebønner, der er passeret gennem et væseldyrs tarmsystem og derefter renset og ristet grundigt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKLEN

»At brygge en øl på væselafføring var en sjov ting at gøre. Og jeg havde ikke kunnet finde en kaffe, der passede bedre, end den der er i. Så det jo en sidegevinst, at det er kommet ud af et væsel«, siger Mikkel Borg Bjergsø, og forklarer at fascinationen af at gå til og over grænserne for, hvad man kan og ikke kan med øl er stor.

»Der er lidt drengerøv i det her. Fuldstændig. Der er ikke bare lidt, men meget«, siger han, og fortsætter:

»Det skal ikke være så skide traditionelt«.

Mikkel Borg Bjergsø vil med sin bar skabe en platform for sin egen og anden øl i verdensklasse, samtidig med at man kan 'uddanne' sig selv indenfor øl, ved at komme der, men baren har lige så meget til formål at dyrke det utraditionelle og grænsesøgende.

Ølnørderiet har derfor også sneget sig ind i alle aspekter i barprojektet, og de tre slags pølser, der langes over bardisken er således lavet med henholdsbis malt, humle og gær, mens Mikkel Borg Bjergsø arbejder på at få øl-lagret nogle af de oliven, han får hjem.

Ændring af dansk ølkultur

Lige fra starten har hensigten med Mikkeller været at rokke ved den danske ølkultur.

»Folk har tit det indtryk, at øl er for proletarer eller for sådan nogle store tykke mænd. Men øl kan være så meget mere«, siger Mikkel Borg Bjergsø.

Han vil gerne være med til at fremelske en ølkultur, der kan sammenlignes med den han kender fra f.eks. Italien, hvor unge mennesker dyrker øl, ligesom franskmænd dyrker rødvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden