Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Planten amaranth stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, hvor den har været dyrket af mayer, inkaer og aztekere.
Foto: THOMAS BORBERG

Planten amaranth stammer oprindeligt fra Syd- og Mellemamerika, hvor den har været dyrket af mayer, inkaer og aztekere.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tussegammel plante på vej til comeback

Forskere har fundet ny viden om 7.000 år gammel plante, der er god i salat.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amaranth. Det lyder lidt fjernt og noget anderledes end spinatblade eller basilikum.

Men faktisk har de tre meget til fælles. Alle planter egner sig fortrinligt i salater.

Amaranth er en gammel plante, der nu får nyt liv i et internationalt forskningsprojekt, som blandt andre forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet under Aarhus Universitet er ved at afslutte.

Dyrket i over 7.000 år Projektet går ud på at videreudvikle dyrkningen af amaranth og gøre endnu bedre brug af planten.

Amaranth har været dyrket af mayaer, inkaer og aztekere i Syd- og Mellemamerika siden 5000 f.kr og udgjorde gennem mange tusind år - sammen med majs - en stor del af fødegrundlaget hos indianere i Sydamerika.

LÆS ARTIKEL

God i salater

Nu er den smukke plante igen kommet ind i varmen og med mange gode grunde.

»Ikke alene indeholder amaranth mere protein end hvede, men i frøene er proteinets sammensætning af aminosyrer optimalt. Plantens spæde blade kan spises rå – for eksempel i salater – og de ældre blade og stængler er gode til stuvninger«, siger fortæller seniorforsker Inge S. Fomsgaard fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, som er koordinator af projektet, i en pressemeddelelse.

LÆS ARTIKEL

Hun tilføjer:

»Mel fra amaranth indeholder ikke gluten, hvilket er gode nyheder for gluten-allergikere, og poppede amaranthfrø har en lækker, nøddeagtig smag«.

LÆS ARTIKEL Glutenfri hveder

Men der er andre ting, man har fundet ud af. Forskerne har fremstillet såkaldte peptider fra planten, der har blodtrykssænkende effekter og virker hæmmende på udviklingen af kræft.

Også i Danmark har forskerne dyrket amaranth på forsøgsbasis, fortæller Inge S. Fomsgaard.

»Det gav et fint udbytte på 2.000 kilo per hektar. Det er meget flot for den allerførste dyrkning nogensinde i Danmark«, siger Inge S. Fomsgaard, som håber på, at der kommer interesse for amaranth her i landet:

»Det kunne udvikle sig ligesom med majs, som heller ikke blev dyrket i Danmark før i tiden. Amaranth har en stor tilvækst af biomasse og vores resultater viser, at den sikkert også kan bruges til fødevarer, foder eller bioenergi i Danmark«.

LÆS ARTIKEL

Supermarkedskæden Irma er allerede interesseret i den glutenfrie amaranth og er i gang med at udvikle en grødblanding med planten.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden