Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Allergi. Bagerafdelinger er 'no go' for glutenintolerante. Men nye brødblandinger gør det nemmere at lave brødet selv uden gluten.
Foto: THOMAS BORBERG

Allergi. Bagerafdelinger er 'no go' for glutenintolerante. Men nye brødblandinger gør det nemmere at lave brødet selv uden gluten.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Glutenallergikere får det lettere i supermarkedet

En ny serie på 26 glutenfrie produkter er blevet lanceret.

Mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forestil dig et liv uden almindeligt brød, pasta, morgenmadsprodukter, sovs, slik og kager.

Det bliver danskere i tusindvis nødt til, de lider nemlig af glutenintolerance - også kaldet cøliaki. En sygdom, der kan gøre en tur i supermarkedet til et større studie i varedeklarationer, der ofte afslører, at maden i pakkerne er uspiselig, hvis allergikeren vil undgå mavesmerter, diarre og andre ubehagelige symptomer.

Indtil nu har der været et meget begrænset udvalg af glutenfri produkter på de danske butikshylder, og det har fået glutenallergikere til at shoppe på nettet og i udlandet. Men det gør en ny serie af produkter op med.

Med et bredt varesortiment med alt fra brød, pasta, kiks, kager, morgenmadsprodukter og måltider vil producenten Semper forsøge at gøre det lettere at leve glutenfrit. Til stor glæde for allergikerne:

»Som glutenintolerant eller pårørende kan det være et detektivarbejde at finde glutenfri produkter. Vi kan derfor kun bifalde, at dagligvarehandlen nu har valgt at udvide produktsortimentet på hylderne væsentligt. Det vil uden tvivl gøre det lettere at leve glutenfrit i Danmark«, siger Casper Pihl Rasmussen, formand for Dansk Cøliaki Forening.

På 10 år er antallet af glutenintolerante i Danmark fordoblet. 6.000 danskere har fået stillet diagnosen, men det forventes, at tallet vil stige markant de kommende år, fordi forskere skønner, at 50.000 danskere lider af sygdommen uden at vide det.

Glutenintolerance bliver udløst af de proteiner, der findes i hvede, rug og byg. Det er disse kornproteiner, der kaldes for gluten. Sygdommen består i, at kroppen ikke kan optage proteiner, hvilket blandt andet kan medføre kalkmangel.

Indtil videre tæller Sempers produktserie 70 produkter, hvoraf de 26 er lanceret i Danmark. Blandt andet fire forskellige typer knækbrød, fem bag-selv brødblandinger, otte slags kiks og fire pastavarianter.

Produkterne bliver solgt i SuperBest, Irma samt på helsam.dk. Fra uge 4 vil også Kvickly, SuperBrugsen og údvalgte Fakta forhandle produkterne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden