Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bygotto.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Bygotto.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Giv italienske klassikere et nordisk præg

Tre kokke giver deres bud på italienske retter med nordiske undertoner.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kokkene trækker blandt andet på italienske klassikere som risotto, antipasta og ravioli, når de skal lave 2.500 appetizers hver til arrangementet Nordic Taste – men inden retten er færdig, har den fået et tydeligt nordisk præg. Prøv selv i mindre skala i dit eget køkken.

Her er Titti Qvarnström, Lasse Andersen og Gorm Wiswehs bud på italienske retter med nordisk præg.

Titti Qvarnström - Bloom in the park

»Jeg synes, at det er en ret, der er rimelig karakteristisk for Bloom in the park. Vi er ikke nogen skånsk eller svensk restaurant og er ikke udprægede nordiske, men jeg kan godt lide at bruge lokale råvarer, ikke fordi de er lokale, men fordi de er bedre end meget af det andet, jeg kan få. Jeg bruger meget vildtkød, især hare og dådyr, men vi har også fantastiske lam, geder og grøntsager i Skåne«.

»Jeg har lavet en ravioli, fordi det er en måde at præsentere farsen på, som giver noget struktur, som farsen ikke kunne få som et farsbrød eller en terrin. Der ville mangle lidt basis«.

SE OPSKRIFTEN

Lasse Andersen - ejer af Grød

»Grød har været min hverdag gennem to år. Min mission er at gøre grøden interessant og ophøje den til noget andet end det, de fleste ser som noget kedeligt eller forbinder med et traume fra barndommen. Først og fremmest bruger jeg et udvidet grødbegreb; jeg vil redefinere den kulturelle opfattelse af grød, vi har i Danmark«.

»Risotto er jo italienernens bud på grød – i konsistens ligger den ikke langt fra en risengrød – og der kan perlebyg bruges i stedet for ris. Det giver mening, for vi har byg i Danmark, og i denne ret kan man bruge det på en konstruktiv måde uden at gå på kompromis med smag, kvalitet og nuancer. Det spiller faktisk«.

»Jeg lader mig inspierere af det nye nordiske, og grød er også et produkt af en tidsånd, hvor man søger tilbage til lokale madtraditioner, men jeg vil aldrig gå på kompromis med den gode smag. Jeg vil aldrig lade være med at bruge citronskal, hvis det er det, der skal til. Men hvis et æble er lige så godt, hvorfor så ikke bruge det?«.

SE OPSKRIFTEN

Gorm Wisweh - køkkenchef for kæden Gorm’s

»Vi har ønsket at lave en antipasti, som folk kan lave selv, og som viser på en enkel måde, hvordan man kan mikse det italienske køkken med det nordiske, sådan som vi gør det i vores pizzarestauranter. Vi elsker middelhavskøkkenet, men vil ikke fornægte vores baghave og vores traditioner. Vi har blandt andet på menuen en pizza med parmaskinke, syltede løg, rygeost og karse«.

»Vores ret er en meget nem lille sommersnack, som vi bruger meget i vores canapékøkken. Den er nem at anrette mange af og har mange delikate smage. Den grillede aubergine erstatter brødet, hvad der passer fint til de her glutenforskrækkede tider. Og grillede grøntsager er hovedbestanden i sommerantipastikøkkenet i Italien. Italienerne ville bare servere det med lidt olie. Her er den spiced up med rygeost, ørredrogn og skovsyre«.

SE OPSKRIFTEN

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Vi holder sommerferie men...
    Vi holder sommerferie men...

    Henter…
  • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
    Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

    Henter…

    Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

  • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
    Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

    Henter…

    Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden