Bygotto.
Foto: Joachim Adrian (arkiv)

Bygotto.

Nyt om mad

Giv italienske klassikere et nordisk præg

Tre kokke giver deres bud på italienske retter med nordiske undertoner.

Nyt om mad

Kokkene trækker blandt andet på italienske klassikere som risotto, antipasta og ravioli, når de skal lave 2.500 appetizers hver til arrangementet Nordic Taste – men inden retten er færdig, har den fået et tydeligt nordisk præg. Prøv selv i mindre skala i dit eget køkken.

Her er Titti Qvarnström, Lasse Andersen og Gorm Wiswehs bud på italienske retter med nordisk præg.

Titti Qvarnström - Bloom in the park

»Jeg synes, at det er en ret, der er rimelig karakteristisk for Bloom in the park. Vi er ikke nogen skånsk eller svensk restaurant og er ikke udprægede nordiske, men jeg kan godt lide at bruge lokale råvarer, ikke fordi de er lokale, men fordi de er bedre end meget af det andet, jeg kan få. Jeg bruger meget vildtkød, især hare og dådyr, men vi har også fantastiske lam, geder og grøntsager i Skåne«.

»Jeg har lavet en ravioli, fordi det er en måde at præsentere farsen på, som giver noget struktur, som farsen ikke kunne få som et farsbrød eller en terrin. Der ville mangle lidt basis«.

SE OPSKRIFTEN

Lasse Andersen - ejer af Grød

»Grød har været min hverdag gennem to år. Min mission er at gøre grøden interessant og ophøje den til noget andet end det, de fleste ser som noget kedeligt eller forbinder med et traume fra barndommen. Først og fremmest bruger jeg et udvidet grødbegreb; jeg vil redefinere den kulturelle opfattelse af grød, vi har i Danmark«.

»Risotto er jo italienernens bud på grød – i konsistens ligger den ikke langt fra en risengrød – og der kan perlebyg bruges i stedet for ris. Det giver mening, for vi har byg i Danmark, og i denne ret kan man bruge det på en konstruktiv måde uden at gå på kompromis med smag, kvalitet og nuancer. Det spiller faktisk«.

»Jeg lader mig inspierere af det nye nordiske, og grød er også et produkt af en tidsånd, hvor man søger tilbage til lokale madtraditioner, men jeg vil aldrig gå på kompromis med den gode smag. Jeg vil aldrig lade være med at bruge citronskal, hvis det er det, der skal til. Men hvis et æble er lige så godt, hvorfor så ikke bruge det?«.

SE OPSKRIFTEN

Gorm Wisweh - køkkenchef for kæden Gorm’s

»Vi har ønsket at lave en antipasti, som folk kan lave selv, og som viser på en enkel måde, hvordan man kan mikse det italienske køkken med det nordiske, sådan som vi gør det i vores pizzarestauranter. Vi elsker middelhavskøkkenet, men vil ikke fornægte vores baghave og vores traditioner. Vi har blandt andet på menuen en pizza med parmaskinke, syltede løg, rygeost og karse«.

»Vores ret er en meget nem lille sommersnack, som vi bruger meget i vores canapékøkken. Den er nem at anrette mange af og har mange delikate smage. Den grillede aubergine erstatter brødet, hvad der passer fint til de her glutenforskrækkede tider. Og grillede grøntsager er hovedbestanden i sommerantipastikøkkenet i Italien. Italienerne ville bare servere det med lidt olie. Her er den spiced up med rygeost, ørredrogn og skovsyre«.

SE OPSKRIFTEN

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
    Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

    Henter…

    Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

  • 
    A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

    Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

  • 
    Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
    Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

    Henter…

    I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce