0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Brød fra gourmetbagere er fulde af salt

Brød fra luksusbagere indeholder langt mere salt end supermarkedsbrød.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mie Brinkmann
Foto: Mie Brinkmann
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Spiser du to skiver rugbrød fra Meyers Deli, får du 2,41 gram salt.

Det er næsten halvdelen af det salt, du må få per dag ifølge anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Næsten lige så meget salt er der i to skiver ciabattabrød fra Lagkagehuset. Det viser en test, som Hjerteforeningen har fået foretaget.

Testen omfatter brød fra fem bagere, og viser, at der er markant mere salt i de dyre gourmetbrød end i færdigpakket brød fra supermarkederne.

Risiko for forhøjet blodtryk
»Saltindholdet er grotesk højt«, siger seniorforsker Ulla Toft, Center for Sundhed og Forebyggelse, og uddyber:

»Forskningen viser mere og mere tydeligt, at salt er en selvstændig risiko for forhøjet blodtryk, som er en af de store dræbere i den vestlige verden«.



Gourmetbrødene indeholder næsten dobbelt så meget salt som det niveau, brødindustrien har forpligtet sig til at holde, oplyser Ulla Toft.

Højst 1,2 gram salt per 100 gram rugbrød
Igennem et såkaldt saltpartnerskab mellem staten og fødevareindustrien har man sat som mål, at alle brød i supermarkederne inden november 2013 højst må indeholde 1,2 gram salt per 100 gram rugbrød og 1,1 gram salt per 100 gram franskbrød.

Næsten halvdelen af de pakkede supermarkedsbrød opfylder i dag de mål. Resten ligger på cirka 1,5 gram per 100 gram, markant lavere end salttopscorerne i Hjerteforeningens test, pointerer seniorforsker Ulla Toft.

Salt giver smag og kant
Lagkagehusets ejer, Ole Kristoffersen, understreger, at ciabattabrødet er det mest saltholdige brød i sortimentet.

»Saltet er med til at give brødet den smag og kant, vi gerne vil have, og som rigtig mange kunder kan lide. Vi har ikke interesse i at fylde danskerne med salt, men smagen er ekstremt vigtig«, siger Ole Kristoffersen. Han kender ikke myndighedernes saltgrænser »i detaljer«.

Lagkagehuset består af 15 butikker i København og fire i Jylland.

Claus Meyer er overrasket
Kokken Claus Meyer er overrasket over Hjerteforeningens tilgang til hans brød. Han understreger, at myndighedernes saltgrænser ikke er en del af de officielle kostråd, og derfor ikke en rettesnor for hans opskrifter. »Vi bager de brød, vi selv elsker, og er ikke sat i verden for at lave diætbrød.

Hvis myndighederne ønsker, at sel