Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
VELBEKOMME. Verdenspremiere i Danmark på den første danske ost lavet på råmælk.
Foto: RUNE PEDERSEN

VELBEKOMME. Verdenspremiere i Danmark på den første danske ost lavet på råmælk.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark har fået en ny råmælksost

Det har taget seks år at lave en råmælksost, som myndighederne ville godkende.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en »fantastisk ost, der er helt sin egen«. Den er »uinteressant, som en tør mellemlagret danbo«.

Arlas nye ost, Lykkebjerg, deler vandene hos folk, der har smagt den.

Men skudsmålene til trods er den her: Den første råmælksost, der ifølge Arla bliver produceret i større mængder i Danmark i 70 år. Hidtil har der kun været et lille gårdmejeri, Hinge, som har haft en dispensation til at lave råmælksoste.

LÆS ARTIKEL Råmælksost er en ost lavet af frisk mælk, tappet samme dag, som ikke har været igennem en bakteriedræbende – men også smagsødelæggende – opvarmning. En produktionsmetode med visse risici, som derfor har været mere eller mindre forbudt i Danmark siden 1940’erne. Men det er samtidig ifølge mejerister den ypperligste metode: Oste som gruyere, comté, parmesan, camembert, bøffelmælksmozzarella, svejtsisk emmentaler og manchego er alle i deres bedste versioner lavet af rå mælk. Metoden betyder, at osten bliver en levende vare, der ændrer sig over sæsonerne, og som smager af det foder og dermed den jord, som køerne har græsset på. Og det er den hellige gral, når man skal lave gode oste og ikke mindst fortælle historien om den. For er mælk først været varmet op til 74 grader, hvilket den skal for at pasteurisere, ryger smagsnuancerne af f.eks. græs, kløver, timian, eller hvad der eller kan være af krydrede smage i marken. »Den her ost rummer det, vi har sigtet efter«, siger John Gynther, leder af mejerigiganten Arlas såkaldte Unikaprogram.

LÆS ARTIKEL

Han har i seks år arbejdet på at få udviklet osten og ikke mindst de sikkerhedsprocedurer, der skulle overbevise danske myndigheder om, at det er sikkert at producere faste oste på rå mælk i Danmark, ligesom det er i andre europæiske lande.

»Der er både noget til næsen og noget til smagsløgene, og der er først og fremmest en intensitet og en fylde, som man fanger i eftersmagen. Det er dejligt at kunne tage et stykke ost i munden og lade den hvile, og lige pludselig fornemmer man den vildskab, der er i mælk, der ikke er et blevet tæmmet«, siger han.

»De oste, der kommer i butikkerne nu, er lavet af midsommermælk. De oste, der er lavet på efterårsmælk og vintermælk, vil helt sikkert komme til at smage anderledes. Ingen tvivl om det«.

Nordisk præg
Arlas nye ost er som sagt ikke den første på markedet. Thise Mejeri laver sammen med gårdmejeriet Hinge en ost af emmentalertypen, råhinge, af den friske mælk fra gårdens egne køer. Det er en ost, der længe har levet et stille liv, men som nu kan fås flere og flere steder, blandt andet i den sjællandske butikskæde Irma. Mejeribestyrer Poul Pedersen, Thise, hilser Arlas nye ost velkommen og siger samtidig, at Thise allerede nu har planer om at lancere flere råmælksoste – den næste måske allerede til julen 2012.

»Jeg tror, råmælksoste har en fremtid i Danmark. Det er ikke sådan, at vi blive et råmælksoste land i 2014, men det bliver helt normalt på kroer og restauranter og derefter på danske borde«, siger han.

En af restauranterne bliver den franske kok Francis Cardenaus ’le Sommelier’ i København, der nu vil udskifte den faste franske råmælksost, han har på ostemenuen, med den nye ost fra Arla.

»Jeg synes, det er en god historie, og vi har en pligt til at støtte den udvikling«, siger kokken, der er begejstret for den nye Lykkebjerg-ost.

»Jeg synes, det er en fantastisk ost. Den har et rigtigt nordisk præg, og den er sin egen i den palette af smagsnuancer og smagsindtryk, der findes«.

Blandt andet har osten en meget dyb smag af græs, siger kokken. Han håber, at danskerne vil skabe en ny tradition, hvor ost ikke bare er til morgenmad, men hvor man anser det for helt naturligt at servere fire gode oste til desserten i stedet »for noget dårlig Ben & Jerry-is«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL

Han mener dog, at den nye ost måske er lidt for salt og helt sikkert for ung. Den kan godt tåle at ligge nogle flere måneder og modne.

Osten har fejl

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Langt mindre begejstret er osteimportør og mejerist Karl Simonsen fra Osted Ost og Mejeri – et lille mejeri, der er kendt for sin specialmælk i poser, men som samtidig er en af landets største ostebutikker med en stor import af råmælksoste fra de bedste europæiske ostenationer. »Det er tydeligvis et forsøg på at lave en ost i retning af en fransk comté. Men den har en smag af mellemlagret danbo, når den lige får lov til at ligge lidt i munden. Den har ingen nuancer. I forhold til oste som comté, appenzeler, jura og andre er den ikke noget særligt«, siger han. Han mener også at kunne mærke en prikken på tungen, når den har hvilet i munden. »Det er en fejl, det er ikke noget, der skal være i en tør ost. Det er noget, kunderne oplever lige med det samme«, siger han. Karl Simonsen mener, at fejlen ligger i modningsprocessen og lagringen, noget Arla skal blive bedre til. Han fremhæver Thises populære Vesterhavsost som et eksempel på en ost, der i modsætning til Lykkebjerg giver en helt ren ostesmag og smagsoplevelse. »Vesterhavsosten er langt bedre, og det er, fordi Thise har nogle gamle mejerister, der har forstand på, hvordan ost modner. Arla bør fjerne kemiingeniørerne fra projektet og erstatte dem med nogle gode mejerister«, siger han. Den nye ost kommer i første omgang ud til restauranter og ostehandlere og vil koste 300 kroner kiloet. FACEBOOK













Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

  • 
    Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

    På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
    Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

    Henter…

    For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

  • Du lytter til Politiken

    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
    Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

    Henter…

    Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden