Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN BUBANDT
Foto: MARTIN BUBANDT

Stadig levende. Katrine Klinken mener, det er sundt for os at spise et dyr, vi selv har set i øjnene.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hummeren skal slås ihjel og nydes

En helt frisk hummer kan gå totalt i flitsbue over at blive prikket let i hovedet.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kokken Katrine Klinken husker fornemmelsen første gang, hun som ung kokkeelev skulle tage livet af en hummer:

»Der følte jeg mig virkelig som en bøddel. Det er alligevel ikke en lille reje, der ligger og hopper. Det er et væsen. Den kan godt ’lugte’, at der sker noget«.

Oplevelsen har ikke skræmt Katrine Klinken. Hun nyder hummer hver sommer, og hummeren, kongen over alle skaldyr, har da også fundet vej til hendes nye kogebog ’Skaldyr’.

Der finder man den både i form af en del opskrifter og i udførlige anvisninger på at slå dyret ihjel – for hummere skal helst købes levende og slås ihjel så kort tid som muligt, inden man spiser dem

Du spiser noget levende »Jeg synes ikke, man skal være så pivet. Det er også en udfordring. Der er noget flot ved et helt dyr. Hvor ofte får man ellers et helt eller halvt dyr, når selv laver mad? Som forbruger får man jo oftest en gang hakket dyr, man ikke aner, hvad er. Det kan være rigtig godt, at man indimellem ser i øjnene, at man spiser noget, der lige har været levende. Med en hummer kommer man lidt tættere på. Man får livet lige op i hovedet – eller døden«.

LÆS ARTIKEL

Og det er slet ikke så svært at tage livet af en hummer. Man tager et viskestykke eller en stor klud, holder et godt tag i halen, og så stikker man en superskarp kokkekniv ned lige bag øjnene, lige før halen begynder.

Her sidder hjernen, og når man bliver »stukket i den, så dør man«, som Klinken lakonisk konstaterer.

Følehornene og kløerne eller armene kan godt bevæge sig lidt, især når hummeren er meget frisk, men det er ikke farligt for kokken, og de store klosakse – det er dem, der kan skade kokken – er altid ’låst’ med elastikker, når man køber sin hummer hos en fiskehandler.

Jo friskere jo bedre
At købe en hummer, som er mat og slap, for at gøre operationen mindre dristig for sig selv, er ikke den rigtige vej at gå.

SE OPSKRIFTER

Hummeren skal være sprælhamrende levende, når man køber den, og det er den ikke, hvis den er mat – og mat er hummeren, hvis den f.eks. kun lige orker at løfte et enkelt følehorn, når man banker den let i hovedet.

En helt frisk hummer kan gå totalt i flitsbue over den behandling.

Det værste er øjnene
Det værste, når man skal tage livet af hummeren, er øjnene, synes Klinken: »Den kigger, for dælan. Man tænker: Okay, vi skal gøre det hurtigt for dig og så behageligt som muligt«.

Man kan også, når man skal tilberede en hummer, kaste den levede hummer direkte i kogende vand. Vælger man den løsning, skal man bruge »sindssygt meget vand«, og det skal være spilkogende:

»Man kan næsten selv forestille sig, at hvis man hopper ned i en gryde i lunken vand, så lider man en langsom død«, siger hun.

Opskrifterne her på siden benytter sig dog ikke af den fremgangsmåde.

Hovedet først
En god idé er at putte hummeren i med hovedet først, da den så straks vil besvime, ligesom det er bedst at koge hummerne en ad gangen, hvis man har flere.

Flere kolde hummere på en gang sænker temperaturen. Alligevel kan man godt opleve, at hummeren slår med halen i gryden: »Nervesystemet fortsætter med at arbejde. En kylling kan også løbe videre, når hovedet er hugget af«.

Hummeren er en dyr fornøjelse

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En anden ting, man skal overvinde ved hummer, er prisen. Hummer er det mest eksklusive skaldyr, og en vild dansk hummer kan løbe op i 800 kroner for et kilo. En canadisk opdrættet hummer fås for det halve – så det er muligt at få en 700 grams hummer for cirka 250 kroner.

LÆS ARTIKEL »Folk gør så mange ting, der er dyre, og hummer koster ikke mere end en meget god flaske vin, og hvis vi endelig skal tale penge, så er det i hvert fald meget billigere at prøve kræfter med det selv end at bestille hummer på restaurant«, siger hun. Katrine Klinken synes, det er pengene – og udfordringen – værd: »Hummer smager fuldstændig vidunderligt. Smagen er hav, salt, umami, og stegt får den sødme, og den mætter på en vildt behagelig måde, på den perfekte måde. Måske det skyldes det høje proteinindhold og lave fedtindhold. Det er meget intenst«.





Se guiden til og opskriften på

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden