Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: RUNE PEDERSEN
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salt skader hjertet mere end tobak

Alt for meget salt i maden koster flere tusinde danskere livet hvert år.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis danskerne i samlet flok skar saltforbruget ned med en trediedel, ville det betyde op mod 2500 færre blodpropper i hjerne eller hjerte om året.

Det oplyser overlæge dr. med ved Holbæk Sygehus, Hans Ibsen til Jyllands-Posten.

Men danskernes saltforbrug er højt, med 10 gram salt om dagen per mand og 8 gram per kvinde. Det er samme niveau som de fastfoodforbrugende amerikanere. Hele 70 procent af saltet er skjult i den mad, vi køber færdigfremstillet, blandt andet brød, morgenmadsprodukter og pålæg.

GUIDE

En amerikansk undersøgelse har vist, at bare tre gram mindre om dagen reducerer sygdom og dødsfald som følge af hjertekar-sygdomme betragteligt. Det samme vil gælde i Danmark, mener overlægen.

»Herhjemme vil det betyde, at der hvert år kunne spares 1.500 blodpropper i hjernen eller hjerneblødninger og næsten 1.000 blodpropper i hjertet«, siger Hans Ibsen til Jyllands-Posten.

Hjerteforeningen: Industrien skal spare på saltet

Ifølge den amerikanske undersøgelse har en nedskæring på saltet større effekt end et rygestop eller det at tabe fem kilo.

Forskerne lægger op til, at det børe være et samfundspolitisk mål at få skåret ned i saltmængderne. Det samme budskab kommer fra sundhedschef i Hjerteforeningen, Charlotte Kira Kimby.

GUIDE

»Industrien skal inddrages, for det vil rykke meget. Forbrugeren kan ikke selv nedsættes saltforbruget, fordi 70 procent er skjult i maden - altså industrielt fremstillet«, siger hun til Jyllands-Posten.

Fødevareindustrien mener, at den er i gang med at reducere saltindholdet, og at der derfor ikke er brug for flere regler på området.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden