Hjælpestoffer. Kroppen har brug for vitaminer og mineraler - men har vi brug for vitaminpiller? Lektor Jens Rikardt Andersen svarer på spørgsmål om vitaminer og mineraler.
Foto: NIELS HOUGAARD (arkiv)

Hjælpestoffer. Kroppen har brug for vitaminer og mineraler - men har vi brug for vitaminpiller? Lektor Jens Rikardt Andersen svarer på spørgsmål om vitaminer og mineraler.

Nyt om mad

VI GUIDER: Så mange vitaminer og mineraler bør du spise

Er nogle vitaminer vigtigere end andre? Kan man få for mange mineraler? MAD guider dig her.

Nyt om mad

Januar fremmaner mange spørgsmål om sundhed. Ikke mindst, når det kommer til kost og alle de mange vitaminer og mineraler, vi konstant får at vide, vi skal sørge for at få nok af. Men hvad gør vitaminerne og mineralerne egentlig godt for? Og er det overhovedet nødvendigt at proppe sig med vitaminpiller?

SE GUIDE

Lektor Jens Rikardt Andersen fra Institut for Human Ernæring, Klinisk og Eksperimentel Ernæring på Københavns Universitet fortæller, at vitaminer og mineraler er hjælpestoffer, der assisterer enzymerne i leveren med at nedbryde og efterfølgnde omdanne den kost, vi indtager, til byggesten.

Disse byggesten bruges overalt i kroppen, og vi har derfor brug for vitaminerne og mineralerne for at kunne omdanne kosten.

»Men her holder ligheden mellem mineraler og vitaminer op«, forklarer han.

Mineraler

»Mineralerne kan genbruges i et ret stort omfang, og det kan vitaminerne ikke. Det er klart, at vi taber nogle af mineralerne gennem urin, afføring og ved afstødning af hudceller, men i et vidt omfang kan vi genbruge mineralerne, og er vi raske, er behovet for tilførslen af mineraler ikke stort«.

Vi har derfor kun behov for en begrænset mængde af mineraler, og Jens Rikardt Andersen forklarer, at spiser man rimeligt sundt, vil man få nok gennem kosten. Med mindre man er gravid, ammer eller dyrker motion på et meget højt niveau - men her er da tale om undtagelser fra reglen. Alle andre bør være dækket ind af kosten.

SE BREVKASSE

Når man alligevel bør være lidt på vagt, skyldes det i følge lektoren, at vi ikke altid er lige gode til at vurdere vores egen sundhed.

»Rødvin hver aften hører for eksempel ikke med til at leve ordentligt i denne her forbindelse - og det er nok det største problem, vi har i forhold til vitaminer og mineraler - det er de, der mener, at man skal dele en flaske rødvin om aftenen. Det giver blandt andet et underskud i magnesium«, siger han og råder derfor folk til at være ærlige overfor sig selv, når de laver en sundhedsvurdering - især når det kommer til mad- og drikkevaner.

Typiske mineraler

 • Zink: findes i kød, ost, mælk og fuldkornsprodukter. Er vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt sårheling, og bruges desuden til stofskiftets omsætning.
 • Jod: stort set alle fødevarer indeholder jod, dog er der mere i fisk, skaldyr, mel, æg og grøntsager. Bruges til dannelsen af hormon fra skjoldbruskirtlen, som medvirker til regulering af stofskiftet.
 • Magnesium: findes i kornprodukter, mælk og grøntsager. Især bladgrøntsager og mandler har et højt indhold af magnesium. Er nødvendig for stofskiftet, for at vi kan bruge vores muskler og for at hjertet fungerer.
 • Fosfor: findes i mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grøntsager. Nødvendig for energiomsætningen i kroppen, vigtige for knogler, muskler og dna.
 • Calcium: findes i mejeriprodukter som mælk og ost, små fede fisk samt i grove grøntsager som broccoli, bønner og kål. Giver knoglevævet styrke og har betydning for muskler, nerver og blodtryk.
 • Jern: findes i kornprodukter, kød (blandt andet lever), frugt og grønt (blandt andet broccoli). Bruges til at transportere ilt rundt i kroppen.

Kilde: Netdoktor.dk, se mere på www.netdokter.dk/mineraler

Vitaminer

Jens Rikardt Andersen forklarer, at vitaminerne er mere komplicerede end mineralerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vitaminerne er store, komplicerede molekyler. De er væsentligt mere ustabile og følsomme. De forbruges også på en anden måde og genbruges ikke i samme omfang som mineralerne«, fortæller han og forklarer, at vi derfor også er afhængig af en vis tilførsel.

»Den får vi generelt set via maden. De måneder, hvor solen ikke skinner, kan vi godt komme lidt i underskud af D-vitamin, men lever vi fornuftigt, får vi, hvad vi skal bruge gennem kosten«.

LÆS ARTIKEL

Fordi vi har brug for en større tilførsel af vitaminer end af mineraler, skal der mindre til, at man får vitaminmangel end mineralmangel. Men det er generelt ikke noget, man bør bekymre sig om, hvis man lever efter de almindelig råd om sund kost, fortæller Jens Rikardt Andersen og forklarer, at kroppen også selv sørger for at lave reservedepoter af visse vitaminer og mineraler.

»Langt de fleste har vitaminer og mineraler til de næste tre måneders forbrug - hvis de ellers har levet fornuftigt«, fortæller han.

Og man skal ikke bekymre sig om at få for mange vitaminer og/eller mineraler.

»Så skal man virkelig leve mærkeligt. Du skal generelt have meget mærkelige kostvaner for at få en forgiftning ved at spise mad. Det skal være helt mærkværdigt, og jeg kan ikke engang komme i tanke om noget, der skulle være så åndssvagt, at man kunne få forgiftning af det«, slutter han.

Typiske vitaminer

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

 • A-vitamin: findes i kød, æg og mejeriprodukter samt i orange og mørkegrønne grøntsager. Nødvendig for synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden vigtig for fosterets udvikling af organer.
 • B1-vitamin: findes i kornprodukter, bælgfruger og linser samt magert kød og mejeriprodukter. Vigtig for omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtig for blandt andet hjernens, hjertets og musklernes funktioner.
 • B2-vitamin: findes i mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk. Vigtig for vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.
 • C-vitamin: findes i citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne bladgrøntsager. Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
 • D-vitamin: findes i æg, fede fisk og fede mælkeprodukter og fås desuden gennem solen. Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.

Kilde: Netdoktor.dk, se mere på www.netdoktor.dk/vitaminer

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce