Foto: RUNE PEDERSEN
Nyt om mad

De fleste tror at kerner er lig med fuldkorn

Danskerne tror, at rugbrød skal have hele kerner for at tælle som fuldkorn.

Nyt om mad

Danskernes viden om fuldkorn kan ligge på et ganske lille sted, viser ny undersøgelse. Langt de fleste tror, at der skal være hele kerner i rugbrødet for at det tæller som fuldkorn.

For mange danskere kniber det med basal viden om sundhed og kost. F.eks. tror mange, at rugbrød med synlige kerner er sundere og indeholder mere fuldkorn end rugbrød uden synlige kerner.

Men der tror de altså forkert, skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk

LÆS ARTIKEL

Ifølge en ny undersøgelse, som FDB Analyse har lavet, svarer 90 pct. af danskerne i overensstemmelse med sandheden, at der er fuldkorn i rugbrød med synlige kerner, mens kun 37 pct. er sikre på, at der også er fuldkorn i rugbrød uden synlige kerner.

»Rugbrød er pr. definition meget rigt på fuldkorn, og det gælder, hvad enten der er synlige kerner i eller ej. Det, der kendetegner fuldkorn, er, at hele kernen er brugt inklusiv skaldele og kim, og det kan altså komme i form af hele kerner, valsede kerner, knækkede kerner eller malet til helt fint mel, og det er lige sundt, om det er det ene eller det andet«, siger specialkonsulent i FDB, Joan Preisler.

Rugbrød er den væsentligste fuldkornskilde

De officielle kostråd anbefaler, at man spiser mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til f.eks. en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød.

LÆS OGSÅ

Og ifølge partnerskabsansvarlig i Fuldkornspartnerskabet, Rikke Iben Neess, kommer ca. 60 pct. af det fuldkorn, danskerne spiser, fra rugbrød, og derfor er det vigtigt, at man spiser rugbrød med eller uden intakte kerner. Hun gør dog opmærksom på, at man også kan få fuldkorn fra andre produkter.

»Havregryn er den næstvigtigste kilde til fuldkorn, men det findes også i både lyst og mørkt brød samt pasta og ris. Man kan bruge det orange fuldkornslogo som et pejlemærke, når man handler, fordi man her er garanteret et højt fuldkornsindhold på 30 pct. fuldkorn på det færdige brødprodukt. Er der fuldkornslogo på f.eks. mel, gryn og ris er produkterne 100 pct. fuldkorn«, siger Rikke Iben Neess.

Hun erkender, at det ikke er alle danskere, der har hørt om, hvor vigtigt fuldkorn er i kosten, og der er specielle grupper, der er sværere at nå end andre.

»Fra tidligere undersøgelser ved vi, at yngre mænd er blandt dem, der spiser mindre fuldkorn end gennemsnittet. Og vi kan sagtens blive bedre til at få aflivet en masse af de myter, som ligger dybt i danskerne«, siger Rikke Iben Neess til FoodCulture.dk.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden