Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hygge. På Cafe Kimia i Blågårdsgade brygger ejeren selv kaffen og sørger også selv for bagværket. Sådan er det ofte i Skandinavien, har de amerikanske veninder Corey Kingston og Samantha Albert erfaret. Det bidrager til den familiære hygge, mener de.
Foto: Simon Fals

Hygge. På Cafe Kimia i Blågårdsgade brygger ejeren selv kaffen og sørger også selv for bagværket. Sådan er det ofte i Skandinavien, har de amerikanske veninder Corey Kingston og Samantha Albert erfaret. Det bidrager til den familiære hygge, mener de.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Amerikanere: Dansk kaffepause er fascinerende

Starbucks rykker ind i Bilka, mens to amerikanere vil indføre dansk kaffekultur i USA.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede med en mail-korrespondance mellem to veninder.

Den ene, Samantha Albert, sad i sin hjemby, Seattle, og drømte om at åbne sin egen skandinaviske kaffebar.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Den anden, Corey Kingston, var i Danmark for at studere arkitektur, og hun var allerede forelsket i alle de københavnske kaffebarer. Her sad folk længe og som regel i godt selskab og nød deres kaffe.

Kaffe er til at samles om
Mailen blev et håndslag på, at de to ville udforske den nordiske kaffekultur gennem en længere rejse.

»Jeg arbejdede på en cafe i Ravnsborggade. Her oplevede jeg, hvordan et venindepar kan sidde i fem timer og snakke tæt over en kop kaffe. For danskere er kaffe noget, man samles om. Man ser sjældent danskere sidde alene over kaffen«, siger Corey Kingston, som har finansieret rejsen ved hjælp af crowdfunding-sitet Kickstarter.»I USA drikker folk kaffe for at vågne. Når man ser en Starbucks, er der ofte lange køer om morgenen, fordi folk skal have deres kaffe, men 90 procent af dem tager kaffen to go. De sidste 10 procent bruger cafeen som et ekstra kontor, hvor de sidder og arbejder over deres laptop«, supplerer Samantha Albert, som er uddannet inden for økonomi og filmvidenskab.

Starbucks i Bilka
I denne måned rykker den amerikanske kaffekæde Starbucks ind i Bilka i Fields på Amager, og senere vil man også i landets øvrige Bilka-varehuse kunne købe Starbucks-kaffe i farten.

Det er alt sammen godt nok, men det er værd at huske, at vi i Norden har noget ganske unikt, når det gælder kaffedrikning, bemærker de to amerikanske veninder.

De har rejst gennem den nordiske kaffekultur med stop i bl.a. Stockholm, Helsinki, Reykjavik og nu København.

Cafe Kimia i Blågårdsgade er en af de cafeer, som de to amerikanske kaffeelskere er faldet for.

Op til 5 cafébesøg dagligt
»Her er hygge«, forsøger de sig på gebrokkent dansk og peger på stearinlysene på alle bordene.Men der er også jazz i højtalerne, gamle møbler, som slet ikke matcher hinanden, hjemmelavet mad i baren og atmosfære nok til at fylde en balsal, selv om kælderlokalet kun er få kvadratmeter stort.

Samantha Albert og Corey Kingston har besøgt mellem en og fem cafeer hver dag på deres tre måneder lange færd.

Ud over den høje kaffekvalitet er de imponeret over, hvor forskelligartede og smukke cafeerne er.

Fra farmors lille rødmalede sommerhus på en finsk ø til pompøse stockholmske hestestalde, som er blevet bygget om til at rumme mennesker, snak og caffelatte.

Alkohol i Danmark
Men København er nu noget særligt. Det har også noget med alkohol at gøre.»Når danskere går på cafe, starter de ofte med en kop kaffe, men når klokken bliver 17, så skal de også lige have en øl. Det giver noget ekstra til hyggen, og det er bestemt ikke noget, man ser alle steder«, siger Corey Kingston.

»Danskere tager en pause på en cafe sammen med deres venner. I Sverige hedder det ’fika’. Altså en pause fra hverdagen, hvor man lige sætter sig ned med en kop kaffe og vender tingene«, siger Samantha.

Omvendt kaffeimport

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Målet med turen er at blive amerikanske mestre i nordisk kaffekultur, så der en dag kan komme en Cafe Takk som supplement til de utallige Starbucks i Starbucks egen fødeby, Seattle.

Inden da skal der dog gerne udkomme en bog – en såkaldt coffee table-bog – med de to kvinders billeder, observationer og anbefalinger. »Vi har aldrig før set denne kultur dokumenteret. Det er det, vi vil. Og kaffe fylder jo enormt meget for skandinaver. Det er som regel det allerførste, man bliver tilbudt, når man kommer hjem til folk i de nordiske lande«, siger Samantha Albert.

LÆS OGSÅ »I tænker ikke over, at I har en kaffekultur i jeres land, men det er, fordi det er så integreret en del af jeres hverdag. Derfor har I brug for os til at gøre jer opmærksomme på det«, griner pigerne. Den amerikanske trend med at arbejde på sin laptop på cafeerne, mens man drikker kaffen som et middel til at holde sig i gang, er imidlertid ved at snige sig ind på danskerne, bemærker Samantha Albert og Corey Kingston.Og ja, de indrømmer, at Carrie fra ’Sex & The City’ nok er et uheldigt forbillede i den retning. De trøster sig dog med, at det også kan gå den anden vej:

»Vi håber, at vores bog vil inspirere amerikanerne til at nyde kaffe på en ny måde – nemlig sammen med andre«, siger Samantha Albert.

Mød Samantha & Corey på deres blog: takktravels.blogspot.com

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden