»Folk synes, at æg smager bedre, hvis de har en flot blommefarve«, siger seniorforsker Marianne Hammershøj.
Foto: TINA NIELSEN

»Folk synes, at æg smager bedre, hvis de har en flot blommefarve«, siger seniorforsker Marianne Hammershøj.

Nyt om mad

Den gule æggeblomme er tilsat farvestoffer

Æggeblommer fra industrihøns er ikke særlig gule fra naturens side. Derfor får hønsene paprika og kinesisk blomsterekstrakt i foderet.

Nyt om mad

Et æg med en gul blomme er et sundt æg, mens et æg med en bleg blomme nok stammer fra en syg høne. Det siger danskerne, når forskerne spørger dem.

Problemet er bare, at æglæggende burhøns, fodret med hvede og soja, ikke lægger æg med knaldgule blommer.

Faktisk bliver æggeblommerne fuldstændig hvide, hvis der slet ikke er farve i foderet. Derfor tilsætter danske ægproducenter paprika og pulver af den gule haveblomst tagetes til hønsefoderet for at få æg med den rigtig farve.

LÆS ARTIKEL »Hvis vi ikke gjorde det, ville vi i Danmark have meget, meget blege blommer«, siger Ivan Jørgensen, direktør i Hedegaard Foods, der er et af landets største æggepakkerier. Ifølge Landbrug og Fødevarer bruger de fleste danske producenter naturlige farvemidler i foderet for at give ekstra farve til blommen.

Økologiske landmænd bruger dog kun paprika, fortæller Jørgen Nyborg Larsen, sektorchef for æg i brancheorganisationen Landbrug og Fødevarer.

»Danske producenter får tagetes sejlet ind fra blandt andet Kina. Vi vil ikke spise æg fra dyr fodret med kunstige farvestoffer, men vi vil gerne sejle farvestof den halve verden rundt. Det kan man jo undre sig lidt over«, siger han.

I mange europæiske lande er løsningen at tilsætte kunstige farvestoffer til foderet af præcis den farve, som man nationalt foretrækker.

Italienske forbrugere kan f.eks. lide orange blommer og det samme kan tyskerne, mens finnerne foretrækker blommerne blege. I Danmark viser undersøgelser, at vi ønsker, at vores blommer er klart gule.

LÆS ARTIKEL

I Danmark stoppede branchen i midten af 1990’erne med at bruge kunstige farvestoffer (kaldet naturidentiske farvestoffer, fordi de kemisk minder om de naturligt forekommende stoffer).

Nu bruger danske producenter altså i stedet tagetes, der giver en gul farve, og paprika, der giver en rød farve. Noget af blommens farve kommer også fra naturlige farvestoffer i græs, ensilage, gulerødder og majs.

Farvede luksusblommer
Nogle producenter reklamerer i øjeblikket med, at deres æg har en ekstra farverig blomme. Det gælder blandt andet Hedegaard Foods. De står bag produktet Barkholt Gårdæg, der er eksklusive og særlig friske skrabeæg.

Barkholt Gårdæg har »en flottere mørk gul farve grundet særligt alsidigt foder, hvor cirka 50 procent kommer fra gårdens egne marker, hvor der dyrkes hvede og raps«, hedder det på Hedegaards hjemmeside, eggs.dk.

Men forbrugerne tager fejl, hvis de tror, at den flottere mørke gule farve skyldes gårdens alsidige foder. Farven skyldes – ligesom i andre æg – at de er tilsat bl.a. tagetes og paprika, siger Nis-Jørn Diederichsen, der driver Barkholt-gården.

LÆS ARTIKEL

»Det er ikke vores hvede, der er skyld i, at blommefarven er gul, og det skriver vi heller ikke. Jeg synes ikke, vi markedsfører noget, der ikke er i overensstemmelse med sandheden«, siger han.

Barkholts æg er så dybgule, at de scorer op mod 12 på den såkaldte Roche-æggeblommefarveskala, der går fra lysegul til mørkorange.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Normale æg ligger på omkring 9, som er den farve, mange forbrugere angiver, at de foretrækker. Det er også den nuance, et æg får, hvis hønen går frit rundt på marken om sommeren og tygger græs, orme, insekter og andet (om vinteren falder blommens naturlige farve til 4-5).

Direktør Ivan Jørgensen, Hedegaard Food, siger, at det er paprika sammen med grønmel (græs) og majs, der får æggene så højt op på skalaen.

Han mener dog ikke, at det er vildledende, når Hedegaard skriver, at blommerne har en »flottere mørk gul farve« på grund af »særligt alsidigt foder, hvor cirka 50 procent kommer fra gårdens egne marker«. For hønsene får faktisk et alsidigt foder, der inkluderer grønmel, majs og paprika, der alle øger æggenes tal på Roche-skalaen.

»Men du kan have ret i, at det ikke er hveden og rapsen, som gården selv producerer, der giver farven«, siger han.

Farve er sundt

De naturlig farvestoffer er ikke problematiske ud fra et sundhedssynspunkt.

Tværtimod indeholder de gule tagetesblomster flere såkaldte antioxidanter, der anses for sundhedsfremmende, og som ender i æggets gule blomme. Heriblandt stofferne lutein og zeaxanthin, som har en vigtig funktion hos mennesker, idet de beskytter mod aldersrelateret synssvækkelse.

Også paprika indeholder pæne mængder af de to antioxidanter, der ender i ægget. Lutein og zeaxanthin kendes også fra sundhedssuperstjerner som spinat, broccoli og grønkål. Men ifølge Marianne Hammershøj, der er seniorforsker ved Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, optager vi stofferne fra æg bedre end fra grøntsager.

Hun har ingen kvaler over, at danske producenter tilsætter farvestofferne til foderet for at få en gul æggeblomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL »Jeg synes, det er en fin måde at opfylde det ønske fra forbrugerne på, at æg skal have en flot farve. Farven er et af de parametre, der altid bon’er ud, når forbrugerne skal vurdere et æg. Folk synes, at æg smager bedre, hvis de har en flot blommefarve. Hvis ægget er meget blegt, tænker de, at der er noget galt«, siger hun. Forbrugerrådet er dog knap så begejstret: »Producenter må naturligvis ikke vildlede forbrugerne med hensyn til, hvad der giver æggene den flotte gule farve. I det konkrete tilfælde er der risiko for, at man forstår det, som at farven stammer fra foderet fra deres egne marker. Derfor bør anprisningen om farven være mere adskilt fra oplysningen om andelen fra egne marker«, siger fødevarepolitisk medarbejder Camilla Udsen.






Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce