76-årige Nikolaj Kirkeby har i år haft noget nær sit livs sæson som bundgarnsfisker.
Aldrig i den gamle fiskers 50-årige karriere er der gået så mange smelt i hans ruser i Stadil Fjord. 3.000 kilo er det blevet til, og de små sardinlignende fisk har fået en fin pris på auktionen i Hvide Sande.
Det er der ikke mange danske forbrugere, der har opdaget.
Den pensionerede deltidsfiskers fangst ryger ud af landet til lande som Tyskland, Holland, Spanien og Italien, hvor de ofte frituresteges hele og serveret med aioli og en skive citron. Herhjemme, derimod, gider vi ikke smelt. Heller ikke den 76-årige fisker.
»Vi prøver at spise dem en gang imellem friturestegt, og de smager sådan set godt nok, men det er ikke lige vores største nummer«, griner Kirkeby, der endnu ikke har spist nogen smelt i år.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind