Varmt. Nybagt rugbrød kan være en daglig fornøjelse, der ikke i sig selv tager lang tid at lave. Men sørg for at have fundamentet i orden med en velpasset surdej.
Foto: DORTHE LØNSTRUP

Varmt. Nybagt rugbrød kan være en daglig fornøjelse, der ikke i sig selv tager lang tid at lave. Men sørg for at have fundamentet i orden med en velpasset surdej.

Nyt om mad

5 tips, der får dit hjemmebagte rugbrød til at lykkes

Få en håndfuld gode bageråd fra Politiken Madklubs rugbrødskursus i Meyers Madhus.

Nyt om mad

Det hjemmebagte rugbrød er i høj kurs.

Men det kan drille, selv om man er omhyggelig.

MADKLUB Bliv medlem af Politiken Madklub og få en lækker velkomstgave

Heldigvis er der næsten altid en god grund til, at rugbrødet ikke blev helt så vellykket, som man kunne ønske - og så kan fejlen rettes, fortalte kok og rugbrødsekspert Simon Philipsen fra Meyers Madhus, der lagde skolekøkken til et hold spændte kursister fra Politiken Madklub.

Vi lurede ham nogle af de gode håndværkertips af, og du får dem her - sammen med en opskrift på lyst rugbrød på biga, en speciel slags surdej.

OPSKRIFT

1. Put altid syre i din rugbrødsdej
Der foregår en kemisk proces i din dej, og den skal helst forløbe optimalt.

Hvis du tilsætter syre til rugbrødsdejen, sikrer du dig, at al stivelsen ikke bliver 'spist' så hurtigt, at det går ud over dejens bageevne. Syren kan være et skvæt æblejuice, kærnemælk eller surdej.

2. Surdej skal have luft
Når du begynder en surdej, kan du tage livet af den, hvis du lægger låg på til at begynde med. Surdejen har nemlig brug for luft, så den kan optage gærceller fra luften.

LÆS

Du kan lægge et klæde eller en si over dejen for at undgå fluer og lignende, mens surdejen i den første tid står og udvikler sig på køkkenbordet.

Når surdejen er kommet godt i gang, er det en god ide at sætte låg på surdejen. Det er nemlig vigtigt, at en aktiv surdej ikke tørrer ud - så mugner den.

Du kan både opbevare surdejen på køkkenbordet eller i køleskabet. Når den står på køkkenbordet bliver den hurtigt aktiv - når den står I køleskabet, tager det længere tid. Desuden vil surdejen bliver mere sur i køleskabet, fordi der dannes eddikesyre.

3. Kend din surdejs temperament
Erfarne rugbrødsbagere har nærmest deres opskrift på rygmarven, de 'føler deres surdej. Men du skal ikke være bange for at afvige fra opskriften.

Surdejen skal have lov at bestemme: Er den ikke så frisk og aktiv, kan du bruge mere af den, end du plejer. Og er den meget sur, kan du bruge mindre end normalt, hvis du ikke vil have en alt for syrlig smag.

4. Rugbrød kan hæve for længe
Det kan være svært at angive en præcis hævetid for rugbrød. Og du skal passe på, at det ikke hæver for længe.

OPSKRIFTER

Det kan nemlig resultere i, at brødet bliver klægt i midten, eller at du får en løftet skorpe med et hulrum under.

Tommelfingerreglen er, at dejen skal fylde 40 procent af formen, når du lægger den i. Så skal dejen hæve, til den fylder 70 procent af formen. Til sidst, under bagningen, vil brødet fylde formen 100 procent.

Brug også gerne et stegetermometer for at afgøre, om brødet er bagt færdig - et brød på 100 procents fuldkornsmel skal være 94-96 grader i midten.

5. Spis til sidste krumme

Du kan opbevare dit rugbrød i en pose i køleskabet eller på køkkenbordet i brødkasse eller papirspose.

Fra Meyers Madhus lyder anbefalingen, at hvis du opbevarer brødet i længere tid, så stil det koldt og lun et par skiver når du skal spise det.

Og lad endelig være at kassere resten, hvis det alligevel er blevet for tørt til at spise med ost eller pålæg.

LÆS

Du kan skære det i så fine skiver som muligt og tørre det i ovnen ved 120 grader i 25 minutter - så har du sunde og knasende chips.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden