Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Slibrigt. Østers ses sjældent i danskernes dagligdag. Til nytår er der dog flere der køber østers.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Slibrigt. Østers ses sjældent i danskernes dagligdag. Til nytår er der dog flere der køber østers.

Nyt om mad

Lær at elske østers

Nu har du mulighed for at lære at elske den blævrede delikatesse.

Nyt om mad

I slutningen af 1970’erne var der kun én østersimportør herhjemme. Én importør og én type af østers.

Limfjordskompagniet hed firmaet, som havde monopol, og det irriterede Svend Grønlykke, stifter af fødevarevirksomheden Løgismose. Han ville gerne have en østersbar på sin gourmetrestaurant Kong Hans, men monopolet gjorde, at prisen på østers blev holdt kunstigt oppe.

LÆS ARTIKEL

I andre lande havde han set, hvordan østers blev solgt til en femmer stykket i brune papirsposer, og han mente, at østers burde være for folket, også herhjemme. I syv år kæmpede han derfor for at få monopolet ophævet, og det lykkedes i 1980, hvor Løgismose tog det første parti engelske østers hjem.

I dag sidder Løgismose på cirka 75 pct. af det danske østerssalg op til nytår, blandt andet på grund af samarbejdsaftaler med store supermarkedskæder, og i Netto kan man få 10 franske østers af god kvalitet fra Løgismose til 85 kroner. Dermed er der åbnet for, at en delikatesse, der ellers var forbeholdt de velbjærgede, er blevet allemandseje.

»Vi vil gerne give folk appetit på at købe en vare, de normalt ville gå udenom. Til den pris er det ikke noget, hverken vi eller Netto bliver fede af, men måske kan vi være med til at skubbe lidt til danskernes madkultur«, forklarer Steen Aalund Olsen, som er medejer og direktør for Løgismose.

Hos Løgismose kan de tydeligt mærke, at interessen for østers igen er stigende efter en nedadgående kurve i årene efter finanskrisen.

»Lige før finanskrisen havde alle mange penge og kunne købe alt. Det tog noget af magien fra det at spise østers, at alle havde adgang til det – sådan er det bare. Men jeg oplever, at interessen igen er øget, og jeg kan se, at salget stiger«, fortæller han.

Alligevel er der lang vej igen, før majoriteten af danskerne med velbehag vil slubre østers i sig, som man gør i Frankrig og andre lande.

»Folk skal op og bestige Kilimanjaro, men de tør ikke spise en østers. Man har spist østers i Danmark siden stenalderen, så det er en kultur, som bør holdes ved lige. Et sted at starte er at lade dem prøve de billige østers i Netto, så de måske til næste år får lyst til at prøve nogle andre fra fiskehandleren«.

Find dine favorit østers

Østers er ikke bare østers, og én dårlig oplevelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du og østers aldrig bliver et match. Østersimportøren Løgismose og fiskehandlerne Fiskerikajen og Nørreport Fiskehus giver her deres bud på østers til nybegynderen, kenderen og den hardcore pro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For nybegynderen, der egentlig ikke kan lide østers: Den irske Ostra Regal er kødfuld, fast og ikke så salt. Den er fed og cremet og falder i de flestes smag – også dem, der ikke kan lide østers. Fås bl.a. hos Nørreport Fiskehus, 10 styk for 195 kr.

For nybegynderen, der tør eksperimentere: Franske Fines de Claires har en let, men karakteristisk havsmag. I Dansk Supermarkeds butikker fås østersene fra Løgismose med to dressinger, så man kan prøve sig frem - måske er du mere til østers med balsamico og citron end piment d’Espelette og naturel. Fås bl.a. hos Netto, Føtex og Bilka, 10 styk inkl. kniv og to dressinger for 85 kr.

En af verdens bedste østers til kenderen: Den franske østers Gillardeau Speciales vurderes af eksperter til at være en af de bedste i verden og har efter sigende været fast inventar i det franske præsidentpalads siden Chirac. Det er en meget fyldig østers, kødfuld og med perfekt balance mellem sødmeagtige nøddetoner, alger og hav. Fås bl.a. hos Fiskerikajen, 25 kr./10 styk for 230 kr.

En rigtig lækker østers til kenderen: Den franske Marennes Oléron, Label Rouge er Løgismoses bud på en rigtig lækker østers til østerskendere. Den har et karakteristisk grønt algeskæg, en fast kødstruktur og en fin, letsaltet, hasselnøddeagtig smag. Fås bl.a. i Irma, 10 styk for 125 kr.

Østers til den hardcore fan: Er man hardcore østersfan med hang til det nordiske, er de danske limfjordsøsters fra Jegindø sagen. Det er ikke just en begynderøsters, men en ordentlig, potent moppedreng, som fanges vildt uden yderligere kultivering. Smagen er karakteristisk intens, mineralsk og fyldig. Fås bl.a. hos Fiskerikajen for 40 kr./10 styk for 350 kr.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce