Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Katinka Hustad
Foto: Katinka Hustad

Marengs. Hvid chokolade kom tilbage i rampelyset i 2013. Men hvorfor skulle den altid have følgeskab af de kedelige marengs?

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikens madanmelder: Disse retter slipper vi gerne for i 2014

Kartofler, marengs og puf. Vi tager afsked med et par af årets signaturretter.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På engelsk kalder man det et first world problem. Når man som privilegeret borger i et velstillet samfund brokker sig over ting, man burde skamme sig over at gå op i. Som når folk hidser sig op over at have for mange fjernbetjeninger liggende i sofaen. Eller når man beklager sig over, at solen skinner så kraftigt, at man ikke kan bruge sin iPad ude på altanen.

Eller når en madanmelder brokker sig over at få serveret den samme strandurt, hver eneste gang der står råmarineret kammusling på menuen. Kan de da ikke finde på noget nyt? Vi er ved at blive kvalt i stive stængler fra vadehavet og naturvin, der smager af pruttevand. Vi kan ikke holde det ud!

Så her går vi planken ud og springer på hovedet ned i syndens flammer. Lad os brænde op i helvede, men lad os allerførst få noget nyt på menuen i 2014 i stedet for denne femretters, vi blev tvunget til at spise uge efter uge på landets toneangivende restauranter.

Snacks
Pif paf puf. Sådan har det lydt i 80 år, når børn får hældt mælk på deres Rice Krispies fra Kellogg’s. Så de kom bare til at hedde Pif! Paf! Puf! I Spanien hedder de Pim! Pam! Pum!, mens tyske børn kræver Knisper! Knasper! Knusper! til morgenmad.

Ris koges, tørres og ristes i fedtstof, til de puffer. I dag kan alt tilsyneladende puffes. Griseører, flæskesvær, fiskeskind og kartofler.

Og der er eddermame blevet puffet i de danske gourmetkøkkener i årets løb, hvor det er blevet smart at servere snacks, der minder om rejechips. Men det smager af luft med en rest af råvarens aroma. Som en bøvs efter et måltid.

Fisk
Makrel minder også om en bøvs, i skolegården efter spisefrikvarteret, hvor 80’er-børn i flaskegrøn parkacoat havde røde mundvige efter makrelsalaten, der mest bestod af tomat og mayo.

Men i 2013 kulminerede kokkenes årelange kampagne for den fede saltvandsfisk, der er mere end børnehørmer på dåse.

Den kom i rå form, grillet eller rimmet og har været en åbenbaring for mange. For det smager fantastisk. Men nu må de gerne ryste fiskegarnet og finde en fjæsing eller to nede under makrelholocausten. Vi keder os!

Kød
Det er efterhånden mere sandsynligt at få serveret rosa svinekød end røde bøffer, og det er ikke kun på gourmetrestauranterne.

Helt ude på gadeplanet sælger trækkergrisen sig som pulled pork til en hurtig mundfuld. Men skal det være eksklusivt, har svinekødet endeligt bevist, at det tørre overstegte kød, vi er blevet vant til efter årtiers paranoid kamp mod indvoldsormene, kan smage så forfinet og nuanceret som en velhængt côte du bœuf.

Så undtagelsesvis siger vi jo tak. Lad svineriet fortsætte i det nye år.

Grønt
Nogle gange kan det virke, som om de nynordiske kokke bruger tallerkenen som skovl i køkkenhaven og sætter den direkte på bordet. De danske grøntsager smager tilsyneladende så godt, at de næsten ikke kræver tilberedning.

Og i 2013 kastede kokkene deres kærlighed på kartoflen, som blev opgraderet fra tilbehør til hovedret i sig selv. Gerne lidt underkogt og med minimal saltning.

Men lige meget hvor mange pailletter man plastrer på knolden, bliver den ved med at ligne Allan Simonsen på et dansegulv. Den får ikke vores stemme i det nye år.

Dessert
Efter flere år, hvor chokolade ikke kunne blive mørk og bitter nok, fik vi smurt de udtørrede ganer med sød glidecreme fra den fede hvide chokolade, der blev hevet ud af skammekrogen i det forløbne år.

Det har været næsten umuligt at bestille dessert uden at få 'brud af hvid chokolade' eller 'brændt hvid chokolade' og altid med følge af små padder af marengs.

Sødt nok, men det er jo bare svampede æggehvider med sukkerskjold og stivnet mælk i flager. En tur på tanken og så får man den samme oplevelse for 30 kroner. De satans marengs!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden