Foto: JACOB EHRBAHN
Nyt om mad

Alt på svinet bliver brugt, undtagen hylet

Få klar besked om hvordan kødet, huden, hårene, organerne, fedtet, knoglerne og blodet bliver udnyttet.

Nyt om mad

Ældre mennesker siger nogle gange med en vis stolthed, at da de var unge, blev alt på en gris brugt.

Alt undtaget hylet. Benene til suppe, blodet til blodpølse og blodsuppe, blæren som fodbold, sågar.

Men i virkeligheden bruges alt på svinet i endnu højere grad i dag. Og det bruges til alt.

Svin ender i 187 produkter

Kunstneren Christien Meindertsma brugte tre år på at researche, i præcis hvilke produkter et specifik hollandsk slagtesvin med øremærkningen ’05049’ endte.

Hun fandt 187 produkter, som dele af ’05049’ havde indgået i. Eller med sandsynlighed kunne være indgået i – det er umuligt at spore nogle kilo benmel fra én specifik gris til et specifik produkt i detailhandlen.

OPSKRIFT

Et svin bliver ikke bare til flæskestege og blodpølse. Svinet findes i gelatinen i vingummier og lakridser, hvad der også har været debatteret herhjemme, fordi det giver problemer for muslimer, jøder og visse kristne grupper.

Man kan ikke læse på en vare, at den indeholder tilsætningsstoffer baseret på svin – man kan højst finde et e-nummer.

Chokeret eller glad?
Ingredienser fra svinet kan findes i kringler og brød fra bageren. Det kan findes i billig vin. Det er i medicinske kapsler, i papir og gennemslagspapir til boner, i røntgenfilm, sandpapir, togbremser, tamburiner, cigaretter, tændstikker, fiskemad, plastre, puslespil, korkpropper og raske hjerteklapper til syge mennesker. I shampoo og blødgøringsmiddel, i maling og stearinlys, i fremstillingen af patroner til håndvåben, sågar.

Hvad der ikke kan bruges til andet, ender på forbrændingen som alternativ energi.

LÆS ARTIKEL

Christien Meindertsma har vist de mange produkter på diverse kunstudstillinger og fortæller, at folk ikke ved, hvilket ben de skal stå på. Skal man være chokeret over mængden af produkter med skjulte spor af gris? Eller glad for, at dyret udnyttes med en nidkærhed, som selv den mest påholdende vestjyske bonde fra 1940’erne ville misunde?


Handsker / Hud
Arbejdshandsker og sikkerhedshandsker er ofte lavet af svineskind. HUllerne afslører hvor grisens hår sad.


Wienerbrød / Hår
Protein fra grisehår, kaldet l-cystein, bruges i nogle tilfælde til at gøre brød blødere.

Cigaretter / Blod
Nogle cigaretfiltre får tilsat hæmoglobin udvundet fra svineblod. Påstanden er, at det stopper nogle farlige indholdsstoffer. House of Prince oplyser, at der ikke er svineblod i danske cigaretter.

Farvekridt / Fedt
Fedtsyrer udvundet fra svinefedt bruges ofte til at gøre farvekridt hårde.

Kattemad / Indre organer
Indvolde og organer fra svin bruges i katte- og hundefoder.

Patroner / Knogler
Gelatine udvundet af knogler bruges til at føre krudtet ind i patronen.

Pensler / Hår
Grisehår er slidstærke og derfor ekstremt gode til at fremstille pensler af.

Porcelæn / Knogler
Aske fra knogler bruges til fremstillingen af benporcelæn. Benaske giver porcelænet dets styrke, hvidhed og gennemsigtighed.

Sandpapir / Knogler
Benlim lavet af knoglerne holder papiret og de grove partikler sammen.

Vingummi / Hud
Gelatine fremstilles typisk af hud fra svin eller køer og er en hovedbestanddel i vingummier og skumfiduser. Jo mere de kan strækkes, jo mere gelatine.

Tandpasta / Fedt
Glycerinen i tandpasta kan være lavet af svinefedt.

Kotelet / Kød

Under grisens ribben sidder kammen, der kan laves til flæskesteg eller koteletter.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden