0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sådan laver du selv din eddike

Det kræver hverken en fabrik eller en kemikeruddannelse at fremstille sin egen eddike.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver (arkiv)
Foto: Per Folkver (arkiv)

Hjemmebryg. Eddike var på mode i 1970'erne, husker Andreas Harder: »Det var ikke helt ualmindeligt, at man i spisekammeret eller i et hjørne af køkkenet havde en eddikemor stående i en krukke, hvor man bare hældte vinsjatter i«.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Æblerne i haven, den færdigkøbte saft og cider eller den halve flaske rødvin, som ikke blev drukket. Det hele kan i princippet blive til hjemmelavet eddike. For eddike er faktisk ikke særlig kompliceret at fremstille, forklarer kokken Simon Philipsen, der selv fremstiller eddike som et hobbyprojekt og har undervist i emnet.

»Det er egentlig nemmere at gøre det end at lade være. Enhver vinmagers frygt er jo, at der går eddikesyrebakterier og ilt i vinen, for så bliver den til eddike. Når man gærer en frugt, bliver sukker til alkohol, og når man gærer videre, bliver alkoholen til eddike«, siger han.

Hvor langt tilbage i den proces, man vil starte, afhænger af ambitionsniveauet, men den allernemmeste måde at fremstille sin egen eddike på er at tage en rest vin og blande den med eddike, som stadig indeholder levende eddikesyrebakterier.

»Nogle gange kan man i supermarkedet finde upasteuriserede eddiker, som har dannet et tyndt skind eller en geleagtig væske i samme farve som eddiken – en såkaldt eddikemor. Hvis man er heldig at finde sådan en, er det eddike med levende eddikesyrebakterier i, og så kan man bruge den til at starte sin eddike op«, siger Simon Philipsen.

Både Simon Philipsen og Andreas Harder fra Nordhavn Eddikebryggeri kan se flere fordele ved at lave eddike selv. Ud over at man kan få brugt sine vinsjatter eller overskudsæblerne i haven, kan man få en større variation i smagen, når man selv kaster sig ud i produktionen. Til gengæld er de også enige om, at hjemmelavet ikke nødvendigvis betyder, at kvaliteten er højere.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter