Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Evan Sung
Foto: Evan Sung

Glade. Claus Meyer og den islandske topkok Gunnar Gíslason.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu vælter de gode anmeldelser ind til Claus Meyers restaurant i New York

New York Times, byen vigtigste madmedie, giver 3 stjerner - »kæmpe lettelse«, siger Claus Meyer.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den vigtigste - og mest frygtede - madanmeldelse i New York er naturligvis den fra avisen New York Times. Det er vigtigere at få en god anmeldelse her end at få en michelinstjerne.

Men nu behøver madentreprenør Claus Meyer ikke vente i bæven længere. I går landede anmeldelsen fra avisens berømte anmelder Pete Wells, og den er god.

»Vi har ventet i spænding og rædsel. Én stjerne fra New York Times kunne have lukket os. Jeg har faktisk ikke nærlæst den, jeg har mest fået lykønskninger. Men jeg er så lettet og glad«, siger Meyer, der siger, at anmelderen har været der mindst tre gange for at smage maden. Den ene gang ankom han sent til et selskab, der havde været der i halvanden time i forvejen, angiveligt for at tjekke, om han ville blive behandlet anderledes end almindelige gæster.

'Det er lykkedes Agern at behandle New York som en nyopdaget nordisk hovedstad: Oslo-on-Hudson', skriver Pete Wells om restauranten. Han giver Agern 3 ud af 4 stjerner, og det er en flot karakter. I New York Times-terminologi betyder én stjerne 'god', to stjerner 'meget god', tre stjerner 'fremragende', mens fire stjerner er 'ekstraordinært'. Kun 49 restauranter har tre stjerner, og en af verdens mest hypede restauranter, Per Se, fik blot to stjerner tidligere på året, hvad der udløste et ramaskrig.

Pete Wells er i anmeldelsen af Agern imponeret over den nordiske køkkenfilosofi, hvor ingredienserne er købt lokalt i området omkring New York, og på sin vis er ordinære. »Her serveres grøntsager, som man for de flestes vedkommende kan købe på grøntsagsmarkedet på Union Square. Det, køkkenet gør ved dem, giver dem et ukendt og ofte følelsesmæssig berørende udtryk«, skriver Wells og roser en simpel kartoffelsalat, hvis smag var overraskende og forbløffende.

Wells har tilsyneladende besøgt restauranten to gange for at prøve begge Agerns menuer, den med fisk og kød og den vegetariske. Og han roser både Agerns signaturret, en saltindbagt rødbede, restaurantens servering af rokke, et »uforklarligt lækkert kartoffelbrød«, dessertkok Rebecca Eichenbaums desserter og til sidst får den danske kaffebrygger Omar Maagaard såmænd også et enormt skulderklap: »For første gang fik jeg den tanke, at folk, som sammenligner kaffe med store vine, ikke er fuldstændig indlæggelsesmodne«. Der er også enkelte kritikpunkter: Blandt andet at serveringen på restauranten på en dårlig dag snegler sig frem som »rush hour-trafikken til Nev Haven«.

Intelligent mad

Agern har generelt fået meget god omtale, siden den åbnede for dørene i april. For ti dage siden i Financial Times skrev madanmelder Edward Behr en glødende anmeldelse af den nynordiske restaurant:

»Agern byder på noget af det mest intelligente, mest nøje udtænkte og udførte mad, jeg har smagt i lang tid«. Village Voice er også begejstrede og kalder Agerns vegetarmenu for 'en af byens største vegetariske gourmetoplevelser'.

Evan Sung
Foto: Evan Sung

New York Times' anmeldelse er livsvigtig for Meyer og Agerns islandske køkkenchef Gunnar Gíslason. Restauranten har den store udfordring, at den er placeret i New Yorks hovedbanegård, Grand Central Terminal, tæt på Meyers andre aktiviteter - det store skandinaviske madmarked Great Northern Food Hall i kælderetagen af stationen og Meyers prisvindende hotdogbod og deli i passagen til metroen. Grand Central Terminal ligger i Midtown, et forretningskvarter langt fra gastroglade foodies' normale ruter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs også

»Vi ligger jo ikke ligefrem på Strøget her, og man kommer i den grad ikke sovende til succes i New York, hvor der jo kraftedeme åbner otte restauranter om ugen. Folk ved ikke, at vi ligger her! Forhåbentligt vil der ske det nu, at vi kommer til at ride på en bølge af medvind efter den anmeldelse«, siger Meyer. I øjeblikket er belægningen på restauranten for lav til, at det løber rundt. Der er f.eks. omkring 90-95 spisende gæster om aftenen, og Agern skal gerne op på omkring 150. Og frokosten skal også have langt flere gæster. Her er beliggenheden i forretningstravle Midtown til gengæld en kæmpe fordel - konkurrencen er lille, og der skal afholdes mange forretningsfrokoster.

»Der er et kæmpe potentiale for at få succes med frokostserveringen, vi ligger et af de bedste steder i New York, hvis ikke USA«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden