Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ANNIKEN MOHR
Foto: ANNIKEN MOHR

Når impulserne styrer vælger langt de fleste et stykke chokolade i stedet for frugt eller grønt.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chokolade ryster viljestyrken

Lysten til at følge intentionerne om at spise sundt er der måske nok, men når først de søde sager frister, falder mange i.

Nyt om mad
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Meningen er god nok: Sunde snackvaner med masser af grønt i stedet for chips eller slik og chokolade. Men så går det alligevel galt.

For når først de to modsætninger står ved siden af hinanden på bordet, falder mange alligevel for fristelsen og glemmer alt om de gode løfter eller udskyder de sunde planer til i morgen.

Og nu er det også bevist, at vi gør sådan. Websitet Videnskab.dk fortæller om en hollandsk undersøgelse, der viser, at der er en markant inkonsekvens mellem, hvad folk siger, de vil vælge som snack, og hvad de rent faktisk vælger.

Halvdelen ville vælge frugt Undersøgelsen er foretaget blandt 585 personer, der arbejder på kontor, og de har medvirket i de kantiner, hvor de normalt spiser frokost.

Først har de svaret på, hvad de ville vælge som snack blandt fire muligheder: et æble, en banan, et stykke chokolade eller en belgisk vaffel med mørk sirup.

Her sagde omkring halvdelen af deltagerne, at de ville tage en banen eller et æble, fortæller Videnskab.dk.

De sunde løfter fordampede

Men da deltagerne i undersøgelsen en uge senere rent faktisk stod foran valget i deres kantiner, sprang 27 procent fra deres sunde løfte og faldt i stedet for chokoladen og de belgiske vafler.

Blandt dem, der på forhånd kendte til deres egen søde tand, holdt 90 procent fast i deres egen forudsigelse.

Forskerne mener, at forklaringen på de bristede sunde intentionen er, at disse opstår ud fra tankens og viljens kraft, mens selve beslutningen i øjeblikket bliver styret af impulsen. Og altså den helt umiddelbare lyst eller fristelse til noget sødt.

Undersøgelsen stammer fra Wageningen University and Research Centre og er omtalt i tidsskriftet 'Journal of Nutrition Education and Behaviour', oplyser Videnskab.dk.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden