Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Sune Højrup Bencke
Foto: Sune Højrup Bencke

Samtale. Bartender Stephen Foster på The Brewery Corner i Kilkenny sætter ølsmagninger med irsk mikrobryg op for sine kunder. Det er meget sjovere og mere fagligt udfodrende end bare et skænke et glas med Guinness.

Nyhedsbrev
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu rykker mikrobryggerierne i Irland

I mange år har Guinness totalt domineret ølmarkedet i Irland. Men nu får den sorte skummende øl konkurrence fra små uafhængige mikrobryggerier.

Nyhedsbrev
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To mænd går ind på en pub i Kilkenny i Irland.

»To Guinness«, siger den ene til bartenderen.

»Desværre. Vi har kun irsk mikrobryg her«, lyder det kort og kontant, men også med en vis stolthed i stemmen fra bartenderen.

De to mænd forlader baren uden deres Guinness – Irlands mest berømte øl. Bartenderen ser tilfreds ud.

LÆS OGSÅ

»Vi bruger ikke G-ordet her«, siger Stephen Foster. Han har været bartender i 17 år, de seneste 2 på The Brewery Corner i Kilkenny i det østlige Irland, og han har dermed fulgt udviklingen i irsk øl nøje.

For mens det meste af den vestlige verden har oplevet en total reformering af ølmarkedet og opblomstring af mikrobryggerier, har det været meget sværere for små irske ølproducenter at undslå sig den massive slagskygge fra Guinness.

Men nu rykker det.

Ifølge sammenslutningen af irske mikrobryggerier, Beoir, fandtes der 5 mikrobryggerier i landet i 2007. Et tal, der er steget til 65 i 2015, så mikrobryg nu udgør 1,5 procent af det samlede irske indtag. I samme periode er antallet af pubber, der serverer mikrobryg, steget fra 27 til over 500. En af forklaringerne på mikrobrygfremskridtet er den irske recession fra 2007 til i dag, mener Reuben Gray, der er formand for Beoir.

»Folk har haft færre penge på lommen, men i stedet for at drikke mindre har de brugt pengene der, hvor de har fået mest kvalitet. Resultatet har været, at antallet af pubber med mikrobryg er steget, mens traditionelle pubber er faldet fra«, siger Reuben Gray.

Danske Carsten Berthelsen, der er forfatter til flere bøger om øl, mener, at det har været ekstremt svært for små bryggerier at bryde igennem på grund af Guinness’ dominans. Han ser den nuværende situation som et oprør.

»Sådan er det overalt i verden. Det er et opgør med de store agenter, der står for kapitalen, ensretningen af smagen og mangel på udvikling og innovation«, siger Carsten Berthelsen.

Oprustning

Et mikrobryggeri er i Irland defineret som et, der er uafhængigt af andre bryggerier og ikke brygger mere end 30.000 hektoliter (3 millioner liter) om året.

Et sådan bryggeri er det lille Black’s of Kinsale, der holder til i et industrikvarter i kystbyen Kinsale. Parret Maudeline og Sam Black begyndte i 2013 at brygge hjemme i køkkenet, fordi de savnede en ordentlig amerikansk pale ale-øl, rykkede derpå videre til et skur og producerer i dag godt en halv million liter om året, fortæller Maudeline Black. Hun kalder øl for irernes vin og er begejstret for den udvikling, hendes lille bryggeri er en del af.

»Der er plads til mange flere på markedet. Vi fylder ikke så meget endnu, men jeg er omvendt også glad for, at vi ikke er startet op nu, men har fået en lille tyvstart«, lyder det.

Et andet bryggeri, der allerede er godt i gang, er Franciscan Well Brewery i Cork. Bryggeriet er et af Irlands ældste, det blev grundlagt tilbage i 1229, men det er først de senere år, at bryggeriet er begyndt at eksperimentere med nye påfund og flere forskellige øltyper, fortæller en af bryggeriets ledere, Tomas Collins, da Politiken besøger det lille bryghus.

»Vi har vores basisstil, men er begyndt at eksperimentere meget mere, fordi folk er vant til flere forskellige slags øl nu«, siger Tomas Collins med en tyk, knudret Cork-accent.

Den ene af Franciscan Well Brewerys to bryggere hygger sig i øjeblikket med en stout, der lagrer i en tønde, hvor Jameson-whiskey tidligere har skvulpet rundt. Den anden brygger er i gang med en ale på pistacie og vanilje.

»Det passer os fint at eksperimentere, men for 10 år siden skulle vi kæmpe hårdt for at sælge den slags«, siger Tomas Collins.

Franciscan Well Brewery er i gang med en større oprustning. Et nyt og større bryggeri har været halvandet år undervejs – med en del forsinkelser – og får antallet af bryggere til at stige fra de nuværende 2 til 13.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det gælder om at være så stor en spiller som muligt lige nu for at overleve. Og vi er allerede lidt bagud på tid på grund af forsinkelsen«.

LÆS ARTIKEL

På Brewery Corner i Kilkenney har Stephen Foster gang i en større ølsmagning. Han hælder op og fortæller, lytter til kundernes ønsker, finder nye øl frem, dufter, beskriver og afventer reaktionen, når der er smagt.

»Det er meget sjovere at være bartender nu end før i tiden. Nu kan jeg have en begavet samtale med mine gæster om, hvilke øl der er gode at drikke. Udviklingen af mikrobryg har gjort mit arbejde uendelig meget mere interessant«, siger Stephen Foster.

Det er stort set ikke muligt at få fat i irsk mikrobryg i Danmark. Indimellem er det dog muligt at finde forskellige udgaver af O’Hara’s fra Carlow Brewing Company herhjemme.

Politiken var inviteret af Tourism Ireland

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden