Foto: MARTIN LEHMANN
Opskrifter

Aromatisk orange-and

Opskrifter

Til 5-6 personer

Ingredienser:

1 and på 3,5 kg eller lidt derunder, meget gerne økologisk
2 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødte nelliker
2 tsk. stødt allehånde
halvdelen af den kogte quinoa (se opskrift)
15 svesker uden sten
1 stort madæble, skåret i grove tern
1 økologisk appelsin, skåret i så tynde skiver, som du kan præstere
½ dl valnødder
10 friske salvieblade, finthakkede
hav- eller stensalt
friskkværnet sort peber
friskpresset saft af 1 økologisk appelsin

And kommer man ikke uden om i julen. Her i en udgave, hvor brystkødet, lårene, skindet og fyldet bliver en smule parfumeret af både appelsin og aromatiske krydderier.

Krydderierne og appelsinsaften oven på selve anden bliver helt brændt og karamelliseret, hvilket giver associationer til cajunmad fra amerikanske Louisiana.

Römertopfen er en genial tysk lerpotte til madlavning. Den giver den bedste andefond, uden at den brænder på. Desuden skal du ikke være bekymret for, om anden bliver tør. Det kan ikke lade sig gøre i römertopfen.

Fortvivl dog ikke, hvis du ikke har en römertopf – anden kan også tilberedes i en bradepande. Husk blot at have noget vand i bunden, og så er det den traditionelle fremgangsmåde, hvor anden skal have 10 minutter på ryggen ved høj varme og 5-10 minutter på hver side – stadigvæk ved høj varme – for derefter at få 30 minutter per halvkilo ved 175 grader.

Fyldet med quinoa er glutenfrit. Quinoaen er dog valgt på grund af smagen og ikke, fordi det er glutenfrit. Det er bare en ekstra bonus, hvis man ikke spiser gluten. Man kan enten fortsætte den allergivenlige stil ved også at lave en sovs uden gluten og mælk (brug sojafløde og brunrismel), ellers er det mere traditionelt med økologisk fløde og økologisk mel.

Sådan gør du
Bland kardemomme, nelliker og allehånde. Del det i to skåle, en stor og en lille, med halvt i hver.

Bland quinoa ( se opskrift), svesker, æbler, appelsinskiver, valnødder og salvie med de aromatiske krydderier i den store skål. Smag til med salt og peber. Det er fyldet, som nu kommes i anden. Husk at fjerne eventuel indmad, hvis det ligger indeni.

Læg eventuel indmad og halsen fra anden i en stor römertopf eller en passende bradepande, og læg anden ovenpå.

Bland appelsinsaften med den anden halvdel af de aromatiske krydderier. Gnid anden med appelsin-krydderi-blandingen, og lad den trække i mindst en halv time, men hellere natten over, så krydderierne virkelig får afgivet aroma til kødet nedenunder.

Drys anden med salt og peber, kom nok vand i römertopfen eller bradepanden til, at det står lidt op ad siderne på anden.

Kom römertopfen i en kold ovn, sæt den på 250 grader og giv anden 3 timer, til den er helt mør og brystskindet sprødt (ja, det bliver sprødt i römertopfen).

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce