0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Prøv Politikens nye grønne madmagasin Læs mere

Hveder med honning og kærnemælk med hyldeblomstsaft

Hveder eller hvedeknopper, som de også kaldes, smager skønt og gammeldags med et glas kærnemælk tilsat lidt nutid i form af hyldebærsaft.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Line Falck
Foto: Line Falck

Daggammelt. Store bededag er i virkeligheden mere ’store hvededag’. I gamle dage måtte man ikke arbejde på bededage, og måske er det derfor, at bagerne fandt på at lave et bagværk, der smager godt daggammelt og gerne ristet eller varmt.

Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Opskrifter
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

12 stk.

Ingredienser
75 g groftmalet hvedemel (grahamsmel)
ca. 425 g hvedemel
25 g sukker
1 1/2 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. groft salt
25 g gær (en halv pakke)
1 1/2 dl letmælk
100 g smør
1 1/2 dl vand
Tilbehør

smør, syltetøj eller honning

Drikke
te eller gammeldags kærnemælk med hyldeblomstsaft

Sådan gør du

  1. Bland de to slagsmel med sukker, kardemomme og salt. Smelt smørret. Smuldr gæren i mælken og rør smeltet smør og vand i. Rør blandingen i melet. Ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig.
  2. Tril en pølse af dejen og form 12 boller. Læg bagepapir i en bageform eller et ovnfast fad på ca. 25 x 20 cm. Læg bollerne tæt med ca. 1 cm’s afstand. Lad dem hæve i 2 timer.
  3. Forvarm ovnen til 200 grader. Sæt bagepladen på nederste ribbe og bag i ca. 25 minutter. Lad hvederne køle af på bagerist.
  4. Flæk dem og rist dem sprøde på en brødrister eller på en tør varm pande. Nyd med smør, syltetøj eller honning.
  5. Drik te eller kærnemælk smagt til med hyldeblomst (1/4 del koncentreret hyldeblomstsaft og 3/4 del kærnemælk) til de varme hveder.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden