Østen er meget ny for mig da jeg sidste år var i Thailand for første gang. Det var en fantastisk kulinarisk rejse som måtte gentages igen i år og inspirationen kan hentes i spandevis på de små gadekøkkener der er overalt i landet.
Foto: Adrain Joachim

Østen er meget ny for mig da jeg sidste år var i Thailand for første gang. Det var en fantastisk kulinarisk rejse som måtte gentages igen i år og inspirationen kan hentes i spandevis på de små gadekøkkener der er overalt i landet.

Opskrifter

Gulerodsthaisalat

Denne opskrift er inspireret af den klassiske thailandske papayasalat med en noget mindre eksotisk hovedrolleindehaver, nemlig guleroden. Husk, at den skal være grov, ikke noget med at hakke fint og gøre ved, det skal tæskes og serveres, helt som det er.

Opskrifter

Sådan gør du:
Papaya, som normalt er det, denne salat består af, er fantastisk, fordi den er saftig, men fast. For at gulerødderne skal kunne noget af det samme, er det nødvendigt at drysse dem godt med salt, så de blødgøres og safterne frigøres.

Skræl gulerødderne, og skær dem fint på en mandolin, drys saltet på, og vend dem godt rundt i det. Lad dem trække, mens de andre ting klargøres, eller mindst 15 min. Sørg for at riste jordnødderne i ovnen ved 160 grader i ca. 10-12 min.

Kom palmesukker, fiskesauce og rejer i en morter, og knus dem let sammen. Sidste år tørrede vi nogle fjordrejer på restauranten, de er helt perfekte til formålet og jeg kan anbefale, at man prøver at tørre nogen selv, når de er i sæson og til at betale. De skal have omkring 24 timer ved 70 grader. Hvis man ikke har nogen selv, kan tørrede rejer fås i de fleste kinesiske eller thaiforretninger.

Pres limefrugterne ned i blandingen og smid skallerne med ned i morteren. Tilsæt chili, og knus derudad, til det hele er blandet godt sammen.

Thaierne spiser en sådan salat ekstremt spicy, det behøver den ikke helt at være, men det bliver kedeligt helt at undlade en smule brænden på læberne. Man bestemmer selv, vær også opmærksom på, at selv om det måske ikke virker så spicy til at starte med, kan det pludseligt tage fart, hvis det hele ligger og marinerer i længere tid. Skyl gulerødderne fri for saltet, og vend sammen med saucen. Lad det hele marinere i 5-10 min, og spis med stor glæde.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
    Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

    Henter…

    Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

  • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

    Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
    Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

    Henter…

    USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

  • Du lytter til Politiken

    Hør podcast: Overgreb i Guds navn
    Hør podcast: Overgreb i Guds navn

    Henter…

    I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce